Затягат мерките

Коронавирус

В разгара на лятото все повече се надига нова вълна на COVID-19, показват световните новини. Това кара някои държави да затягат мерки, а в Западна Европа дори вече се заговори за задължителна ваксинация.

На този фон в България се отчита забавяне на ваксинирането. Предстои изхвърляне на ваксини с изтекъл срок на годност. Десетки хиляди други правителството ще подари на съседни държави.

Южната ни съседка Гърция, която традиционно е предпочитана лятна дестинация за много българи вече налага задължителни тестове за коронавирус за неваксинирани, които се връщат в континенталната част на страната от островите с ферибот.

Същата мярка ще се прилага и за пътниците, използващи морски таксита.

Решението е взето на фона на опасения, че гръцки и чуждестранни туристи, пътуващи до и от островите, имат роля за рязкото увеличаване на коронавирусните инфекции.

2961 нови случая на заразени с коронавируса отчетоха в петък властите в Гърция, а 14 са починали от болестта.

Единайсет от новите случаи са установени при туристи, подложени на тест при пристигането си. От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 453 200 случая на коронавирус, а 12 833 са починали от болестта.

Бум на заразени отчитат и в Русия – над 25 000 са новорегистрираните с COVID, а 787 починали за последното денонощие.

Регистрираните заразени в Русия, с население от 144 милиона души, вече са повече от 5,933 милиона. Страната е на четвърто място в света по този показател след САЩ, Индия и Бразилия.

Епидемията в страната набира сила с появата на идентифицирания първо в Индия вариант Делта на коронавируса. Главни огнища са столицата Москва и вторият по големина руски град, Санкт Петербург,
където ограничителните мерки бяха затегнати през последните седмици.

Властите засега не искат да въвеждат всеобщ локдаун, като този през пролетта на миналата година, за да запазят вече пострадалата от пандемията икономика.

Във Франция се обсъжда ваксинацията да стане задължителна. Очакванията са така да успеят да предотваратят селдваща вълна. Препоръката е на Върховната здравна служба към правителството за западноевропейската страна.

След възобновяването на епидемията правителството тази седмица вече направи ваксинацията задължителна за всички медицински работници, но засега се въздържа от налагане на задължителна имунизация на цялото население.

Рекорден брой починали от COVID отчетоха в Тунис – 205 души за последните 24 часа.

Здравното министерство на страната е отчело 6787 новозаразени за последното денонощие, което поражда тревоги за способността на страната да се справи с пандемията, тъй като интензивните отделения са изчерпали капацитета си, а липсват и доставки на кислород.

Ваксинационната кампания в страната върви много бавно, а
Световната здравна организация казва, че дневният брой на починалите от COVID-19 на глава от населението в Тунис е един от най-високите в Африка и арабския свят.

От началото на пандемията общият брой на заразените в страната надминава половин милион души, а починалите са над 17 200.

Бившият здравен министър обвини служебното правителство, че провалило ваксинацията

И още: На 20 000 ваксини изтича срокът на годност



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ