„Пирогов“ и доц. Кацаров – пред примирие след среща в МЗ

Мин. Стойчо Кацарски

Конфликтът между здравния министър доц. Стойчо Кацаров и протестиращите служители на „Пирогов“ е пред разрешаване, след като Българският лекарски съюз събра двете страни на среща в МЗ.

Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров посочи пред журналисти, че и министърът, и лекарите от спешната болница „изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики“. Той подчерта, че резултатите от проверката на НЗОК, установила големи нарушения и станала повод за уволнението на проф. Асен Балтов, се обжалват и „това не вменява вина на лекарите на „Пирогов“ преди произнасянето на компетентните органи“.

„Имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме, продължаваме да имаме“, пише в общата декларация.

„Обединихме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможностите за такива недоразумения и обвинения към лекарите“, коментира д-р Маджаров.

Зам.-министърът д-р Александър Златанов определи срещата като „откровен разговор“. „Може би трябваше една идея по-рано да бъде направена, най-вече за да се успокоят медиците в „Пирогов“. Идеята на срещата беше да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа“, допълни той.

Според него има „луфтове в законодателството“ по линия на пандемията и клиничните пътеки, но не трябва лекарят да се превръща в администратор. Обсъждани са теми, които могат да залегнат в цялостна реформа, като д-р Златанов подчерта, че те трябва да бъдат гледани в пакет.

Д-р Камен Данов от „Пирогов“ подчерта, че общото мнение е било, че „не бива да има такъв тон“: „Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани – за някакви нарочни злоупотреби“. Сега колегите му ще решат дали прекратяват протеста си.

„Пирогов“ в момента е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и не бива тези недоразумения да бъдат пречка в работата“, категорична беше проф. Мария Миланова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ