Проф. Антоанета Христова: ДПС ще бъде легитимирано постепенно чрез правителството на ИТН

Проф. Антоанета Христова

Служебното правителство с всеки изминал ден доказва своето безсилие, смята политическият психолог
Интервю на Tribune.bg с политическия психолог проф. Антоанета Христова за знаците, игрите на думи и посланията, които отправиха към обществото различните политически партии при откриването на 46-ото Народно събрание днес.

Проф. Христова, какви знаци видяхме днес при откриването на 46-ото Народно събрание, ДПС осигури гласовете на ИТН, за да имат отново председател на Народното събрание. Те ще трябва да го направят, за да има и правителство, как бихте коментирали този техен ход?

Картите постепенно се разкриват. Много се говореше, че ДПС е в скрита колаборация със Слави Трифонов, но всички отричаха категорично. Аз смятам, че фактически ДПС ще бъде легитимирано постепенно чрез правителството на „Има такъв народ“, като двете политически партии на така наречените протестъри, говорим за „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, осъзнават, че по естествен начин те ще трябва да се явят подкрепящи без да бъдат основни „играчи“. Причината е, че те нямат друг изход при създалата се ситуация, притиснати до ъгъла на обстоятелствата – кабинет, който се налага като алтернатива, с „уж“ протегната ръка по темата за политики и ситуация, в която на държавата е необходим парламент, па макар и за малко в името на бюджета. Изявленията на Иванов и Манолова, бяха ясна заявка за старт на предизборната кампания: „Демократична България“ с много по-мек тон, със слово, включващо за първи път комплексна политическа програма. Най-после достигнаха до извода, че никой няма идея за посоката на съдебната реформа и че е необходим дебат. Мая Манолова от своя страна продължи по стария начин, с комисии, отново запазвайки профила си от миналия парламент на председател на Комисията за проверки – повод често да бъде показвана по медиите в името на личния ПР. Заплахите за протести, прозвучаха доста пресилено и несъответно на одобрението й от страна на общественото мнение.

Наблюдавахме „размяна на стрелички“ между „Демократична България“ и ДПС, чухме редица обвинения, свързани със сараи, чужди посолства, Прокопиев, какво смятате за това?

Христо Иванов нападна и му беше отговорено без забавяне. Никой от протестърските партии не е светец, за да има правото на морални претенции. Смятам, че за „Демократична България“ и Христо Иванов ситуацията, в която са попаднали е доста компромисна и унизителна. Само Трифонов чрез ДПС може да осигури подкрепа за каквато и да е формула. Това поставя необходмостта хем да подкрепят, хем да пазят достойнство и да запазят някакво хигиенично разстояние. То обаче вече е невъзможно. И всички стават оплетени в компромисите и интересите си. За това ще чуваме нападения по слабостите при всеки момент на опит за ярко мнение и самостоятелност. Тъжно. Разбитият парламент е слаб парламент, зависим и комплексиран в революционните си помисли.

От своя страна БСП имаха свое предложение за председател на парламента, но никой не им го подкрепи, въпреки че Кристиан Вигенин е приемлив, компромисен кандидат, а те вече много пъти казваха, че са готови на преговори?

БСП в момента не се възприема за приемлив партньор. Никой не иска да работи с БСП, независимо от това какво прави БСП. Това е много тежка ситуация за една партия, която се опитва да излезе от кризата, в която е попаднала, но каквото и да направи, то не е одобрявано. Никой не иска да ѝ подаде ръка, за да ѝ се помогне. БСП трябва сама да моли, повтаряйки едно и също, надявайки се да остане в някаква комбинация, което евентуално да я спаси от следващи избори, в които може да получи още по-лош резултат. Разбира се, нека да видим какво ще се случи през следващите дни от парламента и дали няма да се наложи в един момент другите партии, които сега ще направят правителство, да я използват. Но все ми се струва, че БСП в момента е в много незавидна ситуация и че докато тя не си реши въпроса с лидерството, никой няма да протегне ръка към нея сериозно. ГЕРБ е в категорично ясна опозиционна позиция и при тях ситуацията е възможно най-чиста.

Що се отнася до ГЕРБ, те се пробват да са конструктивни, въпреки че днес Мика Зайкова реагира със смях на Десислава Атанасова, когато я посрещаше на трибуната за представяне на приоритетите на ГЕРБ?

На мен Мика Зайкова ми направи много лошо впечатление. Затова, защото тя си разрешаваше да показва отношение към различните политически сили чрез коментарите си. В речта си в началото тя апелираше за диалогичност, добронамереност и отговорност, а на практика показа, че не може да надскочи дребните си политически пристрастия.

Откриха НС без присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, но пък Георги Първанов беше център на внимание, а Тошко Йорданов дори се обърка кой е настоящият президент, това случайно ли е?

Аз не смятам, че грешката беше случайна. Предполагам, че те дълго време са мислили върху формулата на правителството и неговата подкрепа. Очертаващата се формула буди асоциации и с Тройната коалиция, и с кабинета Беров, директната връзка с президента Първанов е напълно естествена.

Президентът Румен Радев отказа да говори на трибуната, какво ви говори това?

Вече ситуацията е много сложна. Служебното правителство с всеки изминал ден доказва своето безсилие. Може да го асоциираме с поведението днес на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който отново излезе пред парламента, отново каза едни силни думи срещу ГЕРБ и в крайна сметка отново прозвучаха тези без доказателства. А изключително притеснителни са евентуални постановки. (б.р. По-рано през деня бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев беше задържан от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. Заедно с него в полицията са отведени още трима души. Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, а другият е бивш собственик на футболния отбор „Витоша Бистрица). Това прави много лошо впечатление. Ако Румен Радев има някаква сензитивност към ситуацията, сигурно разбира, че това многоговорене, даже ако щете агресия, тъпчене на едно място, липса на идеи за каквито и да е политики, които са адекватни за краткото време, в което това правителство е на власт и чийто ментор е той, все повече започва да му тежи. Винаги, когато камерата го даваше днес, хората си припомняха и Стойчо Кацаров, и грешките в МВР и всички тези неща, които всеки ден ни заливат от медиите и не може да не ги свързват и с Румен Радев. Допускам, че тактично реши дневният ред да мине без него. При откриването на предишния парламент той направи типично за него изявление, но самия парламент беше крайно неуспешен, знак за лоша политическа култура и вкус. Затова, да се повтори и да каже абсолютно същото, няма смисъл. Той е в предизборна кампания и трябва вече да се пази и от грешки, и да реализира само позитивните послания, които трябва да обърнат първоначалния образ на вдигнатия юмрук.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ