ГОЛЯМ ПРАЗНИК! Вижте кое красиво женско име черпи днес – църквата отбелязва двоен празник!

church-cross-backgrounds-wallpapers

В църковния календар всеки ден е посветен на някой светия или пък само на един светия. Днешният 11 август е имен ден на едно неособено разпространено, но пък много красиво женско име. На 11 август Църквата отбелязва двоен празник – на свети дякон Евпъл и на света мъченица Сузана (Сосана).

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. Той без страх служил на Господа Бога. По това време било строго забранено на християните да държат в къщи свещени книги, които езическите власти старателно търсили и ги изгаряли, когато успявали да ги намерят. Християните криели книгите и предпочитали по-скоро да отидат на смърт, отколкото да предадат на езичниците това драгоценно съкровище.

Св. дякон Евпъл, ревностно служейки на Господа, се старал чрез молитва и наставление да укрепва вярата и духа на християните. Той събирал около себе си народ, учил го, чел на неграмотните и обяснявал словото Божие. Бил заловен, когато в една бедна колиба чел св. Евангелие.

В мрачната тъмница св. Евпъл бил жестоко измъчван чрез глад и жажда. Пред смъртта си той с висок глас поучавал народа и бил утешен чрез глас от небето: „Блажен си ти, Евпле, Мой добри и верни рабе! Влез в радостта на твоя Господ!“ След това той радостно преклонил главата си под меча на палача.

Света Сузана (Сосана) била дъщеря на презвитер Гаваний. Самият той бил брат на тогавашния римски папа  Гай (папа от 283 г. до 22 април 296 г). Тъй като добре познавал езическите философи и бил изучил отлично Свещеното Писание, Гавиний, по съвета на брат си, написал много книги като опровержение на езическите заблуждения.

Сузана се отличавала с ум и телесна красота, която била превъзхождана от духовната й красота. Император Диоклециан поискал да я направи жена на своя Максимиан. (Други го наричат Максимин. В действителност той не бил син на Диоклетиан, а бил осиновен от него, защото произхождал от много близки роднини на императора). Тя отказала да се омъжи за него, а това разгневило императора.

Подложена била на страшни мъчения. Главата ѝ била отсечена с меч. Светият папа Гай осветил къщата, в която била пролята кръвта на мъченицата за храм.

Своя празник днес празнуват всички жени, които носят името Сузана. Честит празник!


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ