Проф. Румяна Коларова: Червените се пазят да не изглеждат като третото или четвъртото джудже на Слави

Проф. Румяна Коларова

ДБ ще понесе тежка щета от участието в парламентарно мнозинство с ДПС

Ива Митева с подкрепа от ДПС, но не и отляво. Какво следва за мандата на ИТН?

Какъв знак дава с първия си работен ден 46-ият парламент?

Какво прозира зад изказванията на лидерите на парламентарни групи? Защо изборът на Ива Митева за шеф на парламента получи непоискана, но категорична подкрепа от ДПС.

И не получи такава от БСП, както подчерта депутатът Георги Кадиев?

Тези въпроси зададохме на политоложката проф. Румяна Коларова. Ето нейния коментар.

Първият ден от работата на 46-ия парламент е белязан от видим

комплекс на

почти всички

депутати,

свързан с предишното 45-о НС. Всеки от тях по един или друг начин иска да заяви, че за разлика отпреди 3 месеца ще успеят да направят редовен кабинет.

Ако общата снимка на депутатите от новото НС е показателна за желанието им да увековечат за историята знаменателния миг на своя политически успех, не можем да не забележим, че първите две партии – ГЕРБ и „Има такъв народ“, отсъстват от нея.

Това е ясен знак не толкова за пренебрегване на някакъв вид церемониалност, колкото за усещането на депутатите от двете най-големи парламентарни групи, че пребиваването в 46-ото НС не е толкова голям успех.

Докато за ГЕРБ е ясно, че за първи път те не са първа политическа сила, то при “Има такъв народ” присъства елемент на боязън, че и в това Народно събрание, при това в още по-голяма степен, защото отговорността е тяхна, няма да могат да сформират правителство и така да гарантират нормално функциониране на парламента.

При съдържателния анализ на първия работен ден на 46-ия парламент има няколко знакови момента.

Този път Ива Митева беше избрана за председател на парламента с много по-малко мнозинство в сравнение с предишния, съставено само от партиите на протеста и ДПС. Ако това е индикатор за базата, на която ИТН може да разчита при преговорите за кабинет, ще кажа, че тя не само е нестабилна, но в нея има и дълбоко вътрешно противоречие. И то веднага изкристализира в

сблъсъка между Христо

Иванов и Мустафа

Карадайъ

Ясно е, че и за Христо Иванов, и за “Демократична България” ДПС е неразривна част от управлението на ГЕРБ.

Дори ако те трябва да са верни на принципите и на основните тези на протеста си, всъщност ДПС в много по-голяма степен е

партия, свързана

с олигархията

и с контрола върху прокуратурата и част от съдебната система. От тази гледна точка няма нищо по-неудобно за “Демократична България” от участие в правителство, подкрепено от ДПС.

Онова, което многократно съм подчертавала преди конституирането на парламента, стана очевидно още в първия ден от неговата работа – “Демократична България“ ще понесе много тежка щета от участието в парламентарно мнозинство заедно с ДПС.

Колкото до БСП, нейният избор е ясен – тя няма да подкрепи кабинета, но може да подкрепи отделни политики. Мисля така, защото предсрочните избори препотвърдиха факта, че конфигурацията на партиите на протеста нанася тежка щета върху електоралната база на БСП. Включването на социалистите в парламентарното мнозинство като подкрепяща партия, дефакто като третото или четвъртото джудже, обслужващо кабинета на ИТН, би обрекло БСП на електорална смърт. Затова е стратегически изгодно за БСП да са в опозиция и да не подкрепят кабинет на ИТН в подобна конфигурация.

Що се отнася до ДПС, поведението на тази партия дава основание за предположения, че имат активни непублични контакти с ИТН и подкрепата, която те демонстрираха днес за Ива Митева, е многократно договаряна и обсъждана. Разбира се, това може просто да е стратегия на ДПС

да създаде

подобна видимост

Но всъщност всички обвинения към “Има такъв народ”, че не дава достатъчно гаранции срещу намесата на нови олигархични кръгове в политиката напълно естествено предполага, че ДПС пряко или непряко координира действията си с тях.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ