Разсекретиха името на новия силен човек в „Пирогов“

Спешна помощ, Пирогов

Цените , по които плаща касата, са по-ниски от себестойността за болниците. И те трябва да направят нещо, с което да компенсират тази си загуба. Това коментира тази сутрин по bTV проф. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“. Правя анализа като страничен наблюдател – наистина има потенциални възможности в болниците да има леко надписване на дейността и то е продукт на това разминаване, каза той.

Болницата не може да оцелее финансово при много ниски цени, търсят се начини да се увеличи оборота, т.е. броят пациенти. Нещо като магазин, в който започваш да продаваш повече стока, образен бе д-р Спасков.

Той обаче направи уговорката, че коментира по принцип, а в „Пирогов“ е по-различно. Практически на нея се плаща бюджетно и дори да се надпишат пациенти, това няма да доведе до т.нар. източване на касата, обясни той. Но така или иначе в момента се заговори за проблема, политически е удобно моментът да се използва и да се промени системата. Това е плюс за ситуацията – идват нови политици, заявявят желание за промяна, да се направи тогава такава, надява се бившият шеф на „Пирогов“.

Проф. Салчев, директорът на здравната каса, е свръхкомпетентно лице и това е другият плюс на ситуацията – би могъл да даде нови идеи за още по-добро управление. Т.е. имаме нови политици, които искат да променят нещата, и компетентен човек, който може да го направи, посочи професорът.

Спасков не изключи вероятността съдът да отмени отстраняването на проф. Балтов, ако двете страни не се съгласят с решенията на допълнителната проверка, която сега ще се прави.
Чувам се и се виждам и с проф. Балтов, и с проф. Поромански, но избягвам разговори по тези теми. Ще се появят слухове, че искам поста, а аз отдавна съм излязъл от държавните структури, поясни той.

Вписаният от вчера като директор проф. Поромански е с опит – бил е в управата на болницата, най-дорият е в своята специалност и наясно с пътеките, смята проф. Спасков. Прогнозира, че ще все пак той ще остане на поста. От старите пироговци е, добре познат като специалист и като характер, добави бившият директор на най-голямата спешна болница у нас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ