До всички пенсионери: имаме добри новини за Вас

Пари

Служебното правителство е готово с предложението си актуализация на бюджета. В него е заложено вдигането на пенсиите от 1 октомври, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Предложението на служебното правителство е пенсиите да се увеличат чрез вдигане на тежестта на стажа до 1,35. По този начин средно песните могат да се вдигнат със 17 процента.

Залага се минималната пенсия да стане 340 лв. Таванът ще се вдигне до 1500 лв., но без да расте максималният осигурителен доход.

Социалната пенсия за старост ще се вдигне от 148,71 на 170 лв.

Предвижда се и нов вид социална добавка, която ще се дава на най-бедните възрастни. Идеята е тя да допълва основната пенсия до линията на бедност, която през тази година е 369 лв. При нея обаче също ще има условия, които ще са подобни на тези за социалното подпомагане.

575 млн. лв. ще са разходите за социални услуги. 430 млн. пък ще бъдат за подкрепа на бизнеса. Има пари и за изборите, като е предвиден и вариант „2 в 1“. Общо планираните разходи са за 1,8 млрд. лв. Заради планът за възстановяване и добрата събираемост на НАП и митниците можем да си позволим допълнителни приходи от 2 млрд. лв., каза още Василев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ