Скръбна вест, почина синът на Тодор Живков

Тодор Живков

Синът на бившия генерален секретар на ЦК на БКП, министър председател на НРБ и първи председател на държавния съвет Тодор Живков – Владимир Живков е починал на 69 години, съобщи kmeta.bg.

От семейството потвърдиха пред „24 часа“ за кончината. Съпругата на покойния Иван Славков Валя Славкова каза: „Починал е Владо Живков. Говорих с Тодор Славков, той ми каза. Съжалявам много, не е моментът да говорим повече. Починал е в софийска болница днес, 22 юли, сутринта.“

Кончината на Владимир е точно 40 години след смъртта на неговата сестра Людмила Живкова (21 юли, 1981 г.)

До последно той караше старините си предимно в дупнишкото село Кременик. Оплакваше се, че пенсията му е 420 лв. и с тях трудно се живее.

Междувременно справка в уикипедия показва, че на Владимир Живков кой знае защо е приписана част от биографията на покойния банкер Емил Кюлев. Ето вярната част за живота на Владко, както го наричаха приживе, от уикипедия:

Владимир Живков е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35-а гимназия с преподаване на руски език в София. От 1971 г. е член на БКП. След това завършва право в Софийския университет. Докато учи е член на Софийския градски комитет на ДКМС.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“, вероятно писана от самия Радев.Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, с която има син Тодор Живков, и за Валентина Станимирова, с която има дъщеря Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Людмила Живкова Владимир Живков става главен директор на Центъра „Знаме на мира“ (до 1989 г.). Същата година е избран за член на Бюрото на Централния комитет на ДКМС. В периода 1982-февруари 1990 г. е председател на Международната фондация „Людмила Живкова“. От 27 май 1983 до юни 1989 г. е заместник-председател на Комитета за култура. През 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. От 1986 до изключването си през 1989 г. е член на ЦК на БКП. Народен представител в 8-о и 9-о народно събрание и член на Комисията по духовно развитие и на Ръководния комитет на българската интерпарламентарна група.

При социализма около него се носеха много слухове, основният – за тежко пиянство и насилие в семейството. След развода първата му съпруга Маруся, заедно със сина им Тодор Живков емигрира в САЩ. Там Тодор сега се издържа от покер турнири.

След 10 ноември Тодор Живков е чуван често да изразява разочарованието си от сина си Владимир.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ