„Аполония“ удължава лятото в Созопол! Вижте какви уникални събития ви очакват!

Аполония

В продължение на десет дни Созопол по традиция се превръща в център на културата в България. Празникът на духа – фестивалът „Аполония“ се провежда в края на лятото и представя родни творци в сферите на музиката, театъра, киното, литературата и изобразителните и пластичните изкуства. Първото издание на фестивала се провежда в Созопол през 1984 г., а тази година предстои 34-тото издание с над 70 събития.

„Аполония“ ще се открие на 31 август с изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев в Художествената галерия в Созопол и изпълнението на Младежката филхармония „София“ при Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Първата музикална вечер ще представи на публиката 14-годишният цигулар Кай Орлинов, който въпреки младостта си вече е носител на редица национални и международни призове.

Музикалната програма на фестивала включва класически и джаз концерти. Публиката ще може да се запознае с цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, а за почитателите е спектакълът на фолклорния ансамбъл „Странджа“. На сцената на амфитеатъра в деветте фестивални дни ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, „Ангел Заберски трио“, Васил Петров и Военен биг бенд – Стара Загора, JEREMY?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.

Тромпетистът Михаил Йосифов представя новия си проект, съвместен с певицата от суинг триото Sentimental swingers Вера Шандел – Bg Vintage, в който припомнят популярната българска градска музика от 20-те години до днес, но с нови авторски аранжименти.

Също така една от най-популярните български групи – ФСБ ще празнуват 40 години на сцената, като това ще е първата им изява на фестивала „Аполония„.

Литературните събития ще започнат с представянето на книгата „Всички наши тела“ с автор Георги Господинов в Художествената галерия.

Над 15 са литературните събития, включени в тазгодишното издание на „Аполония“. Те ще започнат с представянето на най-новата книга на писателя Георги Господинов „Всички наши тела“, а в рамките на фестивала българският читател ще може да се докосне и до „Гласът на тишината“ на Иван Теофилов, „Сестри Палавееви“ на Алек Попов, „Оксиморон (Нечовешки роман)“ на Михаил Вешим, „Остайница“ на Рене Карабаш, „Балканска рапсодия“ на Мария Касимова-Моасе и др.

След успеха си на софийска сцена моноспектакълът „Чамкория“ по романа на Милен Русков с режисьор Явор Гърдев ще п също пренесе сцената в Созопол. В ролята е актьорът Захари Бахаров, който тази година спечели наградите „Аскер“ и „Икар“ за водеща мъжка роля за изпълнението си в „Чамкория“.

Народният театър засилва присъствието си на „Аполония“, като тази година ще гостува с три спектакъла. Това са „Виновният“ от Димитър Димов, режисьор Юрий Дачев, „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова, режисьор Бойка Велкова, и „Лисичета“ от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.

Седем филма ще бъдат представени на кино вечерите в читалище „Отец Паисий“.

След като филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров закри фестивала „Берлинале“ в Берлин, ще открие кинопрограмата на „Аполония“.

Очакват Ви и други успешни заглавия като „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев, „Възвишение“ с режисьор Виктор Божинов и „Вездесъщият“ с режисьор Илиян Джевелеков.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ