До всички българи: Алармираме Ви, не е шега, опасно е

Времето

Властите в няколко балкански страни предупредиха за опасно горещо време с температури, достигащи до 43 градуса в някои области, съобщава Асошиейтед прес. Здравните служители в Република Северна Македония съобщиха, че шестте административни области на страната ще бъдат засегнати от жегата и призоваха за спиране на строителните дейности и помощ за възрастните и бездомните, предаде БТА.

Високи температури се очакват днес в Албания, България и Гърция, както и в части от Румъния и Сърбия. В Албания вчера температурите достигнаха 42 градуса. В София общински служители раздаваха безплатни бутилки с вода на няколко места, а общински цистерни бяха изпратени да поливат изсъхващи части на парковете и градинките.

Общинските власти в Атина започнаха да откриват климатизирани помещения за населението и посъветваха хората да останат вкъщи в обедните и ранните следобедни часове. Гръцката столица е назначила и главен служител за горещините, с което стана първата европейска столица, назначила такъв служител. Атина е част от европейска мрежа от градове, обединени за борба с високите температури, в която още членуват Париж, Ротердам, Глазгоу и Севиля.

„Говорим за глобално затопляне от години, но не сме говорили много за горещините“, заяви Елени Миривили, новият служител за градска природа, устойчивост и климатични промени на град Атина, след назначението си миналата седмица.

„Нямам търпение да увеличим съзнанието на гражданите на Атина за опасността от високите температури и да подпомогнем отговорните фактори в предприемането на действия по охлаждането на града и защитата на хората“, е заявила Миривили.

В южна Гърция втори ден поред бушуват горски пожари, които наложиха евакуирането на планински район около град Патра. За горски пожари се съобщава и в България и Албания.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ