„Българският интелектуалец се буди само от шумоленето на парите“

Христо Стоянов

Българският интелектуалец се буди само от шумоленето на парите. В изключителен случай го прави само от звънтеж на монети…

През останалото време е в състояние паметник на „Гюро Михайлов“ в Пловдив… Това написа емоционално на стената си във фейсбук писателят Христо Стоянов. Ето какво още споделя той:

„Знаете ли какво пише на паметника. Пише „СПЕТЕ ТИХО, ГЕРОИ“… Вероятно защото героите и на оня свят похъркват и подслушват как в съседния гроб някой брои парите си. Защото ние живеем като в гробище-пълна тишина. И само паметниците подсказват, че някога ни е имало.

Иначе как да си обясним това покорно мълчане пред покоите на Румен Радев. Това покорно мълчание пред Министерския съвет. Защото само слухът, че вътре се броят пари е готов да ни извади на улицата с прашки в ръце, със запъртъци в шепи. Както и стана. Нима не излязохте, драги интелектуалци чак тогава, когато показаха някакви снимки с банкноти, натъпкани в нощни шкафчета?.

До тогава кротко мълчахте. Както и сега кротко мълчите. В очакване на броенето. И не виждате как се спират проекти, как тревясват магистралите, как тунелът под „Шипка“ се превръща в мръсна дума. Как „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“ остават само географски понятия, буренясали в косите на блондинка от балет „Магаданс“…“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ