Българин пренаписа историята на Олимпийски игри, гордейте се

Йосиф Миладинов

Йосиф Миладинов направи мечтан дебют на олимпийски игри. Само на 18 години българинът стигна до участие на финал на 100 метра бътерфлай в Токио, след като завърши втори в първия полуфинал с 51.06 секунди, победен единствено от олимпийския първенец на 200 метра бътерлай и европейски шампион от Будапеща 2021 Крищоф Милак, който спечели с 50.31 секунди. Това е първи финал за България на олимпийски игри в плуването от 33 години.

Миладинов влезе сред най-добрите осем с четвърти резултат. Най-бърз преди финала беше световният рекордьор Каелъб Дресел (САЩ) с нов олимпийски рекорд от 49.71 секунди. Преди Миладинов е още швейцарецът Ное Понти с 50.76 секунди. Финалът е утре в 4:30 часа българско време.

За последно България е имала олимпийски финалист в плуването на Игрите в Сеул през далечната 1988 година. Тогава Таня Богомилова печели първата и единствена до момента за България титла в “синия” спорт – на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева извоюва още два медала – сребърен на 100 метра бруст и бронзов на 200 метра бруст.

Освен това на Игрите в Сеул Богомилова стига до финал и на 200 метра бруст, където завършва четвърта. На същия форум България има още един индивидуален финалист в плуването – това е Антоанета Струменлиева, която се нарежда осма на 800 метра свободен стил. Успешното представяне на страната ни допълва финалът в женската смесена щафета на 4 по 100 метра – Бистра Господинова, Таня Богомилова, Невяна Митева и Наташа Христова, която завърша на шеста позиция.

Извън басейна последните най-успешни плувания на роден спортист на форум под петте преплетени кръга са на Петър Стойчев в открити води – шесто място в Пекин през 2008 г. и девето в Лондон през 2012 г.

2021 година безспорно е най-успешната в кариерата на Йосиф Миладинов. През май той спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща с нов национален рекорд от 50.93 секунди – това беше и историческо първо отличие на български плувец при мъжете на 50-метров басейн на континентален форум. По-рано през юли 18-годишният пловдивчанин се окичи с два златни медала на Европейското първенство за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ