Аларма: Слави ще прокара кабинет, но ако му го вземат после!? Един министър не може да уволни!

Слави Трифонов

Доцент Татяна Буруджиева направи много интересен анализ за бъдещето на евентуално правителство на Слави Трифонов с премиер Пламен Николов.

Вижте мнението й:

Практиката не само в България, но и по света показва, че правителство, зад което стоят разнообразни малки парламентарни групи, без да има подкрепа от някоя мощна парламентарна група, няма гаранция, че може да бъде сменено в момента, в който не върши точно работата, за която е избрано. Неслучайно техните партньори искат подписване на споразумения, защото иначе гласуват на тъмно за правителство, което след това може да се окаже вечно. Спомнете си Беров – ако той не беше подал оставка, този кабинет сигурно щеше да продължи да си функционира, въпреки непрекъснатите вотове на недоверие. При такъв диференциран и силно раздробен парламент дори ИТН в един момент няма да могат да сменят някой министър или своя министър-председател, или да бламират кабинета, ако той не работи за политиките, които са му поставили, защото с тези малки парламентарни групи може да се формират много различни и динамични мнозинства.

Когато си експерт в своята област, но не си достатъчно компетентен в самото правене на политики, може да се окаже, че взимаш решения и правиш действия, чийто резултат не е в синхрон с това, което си положил като политическа цел. В този смисъл правителството изглежда както много крехко, така и много дълговечно

Президентът Румен Радев обяви, че държи да има правителство, и призова политическите сили да го направят още с първия мандат. Ако слушате добре какво говорят политиците, няма политическа сила, включително ГЕРБ, която да не е за тези неща, които се обсъждат. Всички казват, че се борят срещу корупцията. Всички казват, че трябва да има повече пари за образование и наука, а ГЕРБ в края на мандата си доста сериозно увеличи финансирането в тази сфера, включително заплатите на учителите и преподавателския състав в университетите.

От 30 г. говорим за реформа в здравеопазването – няма никой, който да каже, че не трябва да има реформа там. Няма противоречия за нещата, за които се говори. Те изникват, когато се стигне до конкретните детайли. Там такива разговори нямаше или поне публично не стана ясно какво са си говорили. Публично се заяви близост за неща, които са априори ясни, че са близки за всички. Да се запитаме обаче защо в момента има напрежение. Ако има някаква яснота, тя е, че всички политически сили са съгласни, че правителството на първо място трябва да се заеме с плана за възстановяване и развитие и бюджета.

Друг е въпросът, че правителство с мандат извън този на ИТН е възможно единствено и само ако ИТН или ГЕРБ решат да го подкрепят. Според сметките, ако ИТН оттегли подкрепа от следващ кабинет, защото те самите не са успели да формират такъв, и ако ГЕРБ направи същото – няма мнозинство. Така че или ИТН трябва да приеме, че извън техния мандат ще се състави правителство, или остава ГЕРБ в цялост или в частност да подкрепят БСП, ако третият мандат отиде към левицата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ