Топ-интервю на Любен Дилов: Хората на Слави са толкова наивни, толкова глупави…, че чак почтени

Слави Трифонов, Любен Дилов (син)

Никой няма интерес от нови избори и ако от ИТН ще правят нещо – да го почват, защото тези, с които вървяха заедно, вече им пречат, Хаджигенов от сутринта дрънка щуротии. Това смята Любен Дилов -син, коментирайки обстановката в българската политика в момента, пише Флагман бг.


– Г-н Дилов, безспорно е, че странното, меко казано, интервю на народния представител от ИТН Тошко Йорданов, сценарист от „Шоуто на Слави“, в домашна обстановка с лидера на ИТН Слави Трифонов, който е продуцент и водещ на същото това шоу, налага анализ на казаното, а Вие най-добре познавате Слави. Какво мислите?

-Аз знам какво ще каже Слави, защото го познавам от много години. Слави си  говори по един и същ начин в последните 20 години.

Въпросът е как реагират другите. Като, напр.,  как реагират партии  с по с 4-5 %, айде нека са 10% които се опитват през цялото време „да карат влака“, като през цялото време казват, че не те карат влака. Ами бъди почтен.

Всъщност това, което ние твърдим от самото начало  и това, за което много съм се подигравал на Бойко Борисов – на неговото вечно „аз, аз, аз“ – всъщност е важно.

Той казва: „Аз съм този и с тези хора ще направя тези неща“. Сега с хиляда асистентки се опитват това да направят. Оставете го Трифонов да го направи. Или ще го направи или не. После го коментирайте.Така наречените системни партии сега полагат системни усилия, за да се състави антисистемно правителство.

Всички останали, които бяха заедно, само пречат. Хаджигенов от сутринта дрънка  щуротии – нелегитимно било връчването на мандата. Просто… какво да го коментираме – легитимно, нелегитимно. Виждате с какво се занимават, с какво се заяждат. Наистина създават хаос вместо да помогнат да се състави кабинет.

И най-лошият да е, какво пък?! Като не ви харесва после го съборете. Има, очевидно е, някакви битки, които са под повърхността на официалното говорене. Стискаме палци до края на другата седмица да има яснота, да се гласува и да започне да се работи, защото в момента е безумие.

– Много ли са чиновниците ни и как ще намерим пари за тях, актуална тема е това в новото НС?

-Мантра е, че много са чиновниците на България и как ще намерим пари за всички като съкратим администрацията. Не съм подготвен с точни цифри, но България е на едно от последните места на брой чиновници на глава от населението в ЕС.

Напротив – административният капацитет въобще не стига. Не говорим как са платени и как работят – това са други теми.

За брой спрямо глава от населението обаче има стандарти и ние сме много, много назад спрямо Франция, Германия, Англия и т.н. Няма смисъл да се сравняваме с Естония и другите подобни малки държави управляващи се като един град.

Тази мантра е много глупава – съкращаваме чиновниците и намираме пари за диабетно болните. Нито ще намерим пари, нито ще съкратим чиновниците. Напротив – ще ги увеличим, като видим, че не стигат.

-Ако всичко това е политически сериал и Вие сте сценаристът, какво предстои?

-„Всички се обичат“ и трябва да се излъчва следваща серия след 22,30 часа. Наистина голямо объркване е. По тази причина едва ли някой ще излезе да каже нещо конкретно, тъй като не се знае какво ще стане утре.

Като стане сложно обаче ще се върнем към първоначалните прости въпроси. Имаме формация, спечелила изборите – добра, лоша, няма значение – редно е тя да опита да направи кабинет и е редно другите да се опитат да й помогнат. Поне от „кумова срама“.

– Ако не успеят, ГЕРБ премисли ли, че може да има шанс като втора парламентарна сила?

– Мандат на ГЕРБ, беше ясно казано, че няма да бъде реализиран и оставаме на тази позиция. Спираме се на третия вариант, без да правим догадки, но изглежда, че ще бъде даден на БСП. Не виждам как президентът би направил нещо друго.

По волята на суверена, както обича да казва Слави, така са подредени партиите. Той трябва да направи кабинет и другите си избират собственото поведение.

В момента парадоксалното е, че ГЕРБ и БСП се държат по-отговорно в това начинание отколкото тези, от които се очаква да направят усилия да се състави кабинет. Бойко в типичния му стил каза:

„Ще дам депутати на Слави, ще направя това, онов…а“. Всъщност, преведено на политически език, той казва „Прави, човек, това, за което си дошъл! Ще ни чегърташ ли? Заяви какво ще правиш? И почвай да го правиш“. Никой няма интерес от нови избори. Никой!

– Вие, от групата на ГЕРБ, бихте ли проявили разбиране, да подкрепите кабинет на ИТН?

– Нека първо да видим кабинета на ИТН. Ние сме убедени в техните добри намерения. Те са толкова наивни, толкова глупави неща правят, че очевидно са почтени.

Всяко друго нещо би било по-добре обмислен сценарий, който все пак може да се реализира. Това е, което си говорим вътре в парламентарната група. Много е удобно да седиш и да се подиграваш. Както виждате и Бойко не може да се удържи да докаже на света, че той може да води шоу без аутокю. Да говори 45 минути без аутокю. Да сменя теми и събеседници и т.н.

Да, това е изкусително да се държиш така, но не е отговорно. Когато си говорим помежду си, вече си казваме: „Добре, нека да не преиграваме. Нека тези хора направят кабинет“.

-Оформя ли се фигура в редиците на ГЕРБ за кандидат-президент?

-Знам, че се обсъжда тази тема. Много интересно ще е, защото кандидат-президентът ни като фигура ще е функция от общата политическа обстановка.

Настоящият президент или ще създаде някакво ново обединение около себе си, или ако не се реализира мандат за правителство, отиваме в ситуация, в която всяка формация ще издигне президент.

Това ще е най-големият ужас, който президентът Радев си представя. Избори 2 в 1 се оказват най-големияг проблем за него, защото всеки трябва да издигне кандидат. И тогава той няма да може да разчита на тази подкрепа, на която сега се надява да събере около протестните формации.

-Сбърка ли Радев със своите действия през последния месец?

-Много. Докато ГЕРБ бяха на власт, бяха удобни да са големия противник, защото като се „биеш“ със силен противник – изглеждаш силен. В момента обаче реално изборите минаха и трябва да се работи.

Това поведение  наистина създава хаос и не е държавническо отговорно. Ако имаш някакво влияние върху формацията на Мая Манолов“, което е очевидно, че имаш, просто им кажи да си седнат на големите усти и да изчакат да се направи кабинет. И това е най-малкото.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ