Ексклузивно! Слави Трифонов изригна: Защо протестират румънците?! У нас корупцията е само усещане?

Слави Трифонов

Защо протестират румънците?

Да им се чудиш на румънците – в месеца на отпуските и във времето за море, те тръгнали да протестират срещу правителството. И „тръгнали“ е точната дума, защото протестите в северната ни съседка са организирани от румънската диаспора – хиляди румънци са тръгнали от Италия, Испания, Великобритания и други части на Европа и света, и са дошли в Букурещ да свалят правителството.

Вчерашният румънски протест мина някакси телеграфно в повечето големи български медии (в интерес на истината само Нова телевизия имаше специален пратеник) и не стана много ясно за какво точно протестират румънците. Най-общо казано, те протестират срещу корупцията и опитите на управляващите социалдемократи да подчинят правосъдието. Да се протестира така мащабно за нещо, което нито се яде, нито се пие, от нашата камбанария изглежда доста невероятно. Да протестираш срещу корупцията е като да протестираш в името на това да се признаят резултатите от някакъв си референдум – вятър работа.

За какво по-конкретно протестират румънците?

– Протестират срещу управляващата партия на социалдемократите (съставена предимно от наследници на бившите комунисти), която гласува нови правосъдни закони и прие промени в Наказателния кодекс. С тези промени управляващите спасяват себе си – новите текстове частично декриминализират злоупотребата със служебно положение и намаляват наказанието за това престъпление. Промените дори дават възможност за амнистия на вече осъдени политици.

– Румънците протестират и срещу това, че лидерът на управляващите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че има предварителна присъда от 3,5 години затвор именно заради злоупотреба със служебно положение.

– Румънците протестират и срещу отстраняването на Лаура Кьовеши от Дирекцията за борба с корупцията (DNA). Ръководителката на Антикорупционната прокуратура беше отстранена преди месец. Тя оглави Дирекцията през 2013 г. и по нейно време бяха постигнати множество осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта, като всяка партия получи представителство в… затвора.
„Корупцията може да бъде победена! Не се отказвайте!“ – заяви наскоро Лаура Кьовеши.

– Румънците протестират и срещу ограничаването на гласуването в чужбина. Да ви звучи познато? Румънците искат и електронно гласуване. Да ви звучи познато?
– Румънците, живеещи в чужбина, които изпращат всяка година над 3 млрд. евро на близките си в родината (да ви звучи познато?) протестират и срещу грозните нападки по техен адрес от страна на управляващи политици. Да ви звучи познато? Румънците в чужбина, които сега протестират, са наричани „лупенизирана диаспора“, на която Сорос плаща, за да дестабилизира страната. Да ви звучи познато? Явно и оттатък Дунава живеещите в чужбина се мотат в краката на управляващите и пречат.

„Справедливост, а не корупция“ е един от лозунгите на протестиращите в Румъния. Добре че у нас корупцията е само усещане и все още не е прескочила телената ограда на границата с Румъния. Все пак, не е лошо нашите управляващи, за да не се заразим и с тая чума, да напръскат обилно границата с вълча урина.

Слави Трифонов, фейсбук.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ