„Майка ми ме заведе на лекар“

Азис

Гергина, майката на Азис, го завела на уролог като тийнейджър, щом разбрала за сексуалната му ориентация.

Това разкри Краля на попфолка в документалния филм „Queer Balkan” на германската телевизия „3 SAT”, който се появи с български субтитри в интернет, благодарение на фондация в подкрепа на ЛГБТИ младежи и техните родители, съобщи хотарена.

Във филма се разказва за куиър културата в три държави – Сърбия, България и Босна и Херцеговина. Разказът за България тече през погледа на няколко личности, сред които е Азис.

„Знае как се чувстват младите хора в държава, в която православната църква и мачизмът оформят ценностната система”, коментира глас зад кадър, след което хитовият изпълнител споделя: „Тогава майка ми реши да ме заведе на уролог. Той прегледа пениса ми и после компетентно отсъди: „Булка, нищо му няма! Не е обратен!”.

След това Азис сподели, че му е било изключително трудно, изпитвал страх в детството си, докато израствал. „При мен проблемът не беше заради това, че съм гей. При мен проблемът бе, че съм циганин”, казва Азис.

Във филма цитират мнението му, че „днес в България е по-лесно да кажеш: „Аз съм гей”, отколкото: „Аз съм ром”. „За щастие успях да променя мнението на милиони хора за гейовете. И на нито един за циганите. Расизмът в България е много разпространен. Хората се присмиват на циганите за говора им и начините, по които се забавляват”, казва Азис и подчертава, че нарочно използва думата „цигани”, защото не се плаши.

Във филма се казва още, че външния вид на Азис не е само за шоу – има и политически елемент. Той променял как са възприемани куиър хората на Балканите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ