„Тялото ми беше изгоряло и на парчета, но след 72 операции оцелях“

Болница, Лекари, Операция

Колоездачът Дидерик Шелфхут разказа за ужаса, който е довел до това да участва на Параолимпиадата, вместо на Олимпийските игри.

През 2008 година белгиецът се прибира с мотора си от тренировка по колоездене, когато се блъска в кола. Следва удар и в паркиран автомобил, след което всичко избухва в пламъци. Самият спортист е между двете горящи коли и не може да се измъкне.

Той разказа, че пожарникарите са се нуждаели от 14 опита, за да го извадят от огъня.

„Имах само едно чувство – трябва да оцелея. Имах 80% изгаряния на тялото, счупени кости, ръцете ми бяха на парчета, краката също. Беше ужасно. Направиха ми 72 операции“, казва 36-годишният Шелфхут.

Прекарва близо 3 месеца в изкуствена кома. След събуждането си разбира, че лявата част от тялото му ще остане парализирана.

„Лекарите ме заведоха до огледалото и ми казаха: „Виж, това си ти сега до края на живота си. Трябва да свикнеш да живееш така“. Веднага дойде първият психологически срив „, разказва спортистът.

„Благодарение на семейството ми и близките ми успях да се съхраня и дори да се върна към спорта. Почти никой не вярваше. Дори лекарите ми казаха, че няма как да се възстановя напълно, а приятелката ми ме убеждаваше да се откажа от колоезденето.

Не го направих. Опитвах всеки ден да карам, постепенно нещата се случиха. В началото се чувствах като 6-годишно дете, което се учи да ходи. Но с времето постигнах всичко“, завършва разказа си Шелфхут, който бе определен за герой заради проявения силен дух, помогнал му не само да оцелее, но и да участва на Параолимпийските игри.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ