Задава ли се режим на водата в Пловдив заради ВиК ремонтите за над 100 милиона лева?

ВиК ремонти

Възможно ли е в Пловдив да се въведе режим на водата заради мащабните ремонти по Водния цикъл, чиято обща стойност е над 100 млн. лева? Редица градове, включително и Асеновград, дълго време изпълняваха проектите по Водния проект, като водоснабдяването месеци биваше нарушено. От Трафикнюз са говорили с директора на ВиК – Пловдив Спартак Николов за възможните ситуации, които ще изникнат при старта на Водния проект.

До момента са пуснати няколко обществени поръчки, които включват модернизация и реконструкция на Пречиствателна станция – Пловдив за 70 млн. лева, а още 31 млн. лева са предвидени за ремонта на канализационната и водопроводна мрежа под тепетата.  Дейностите ще бъдат преди всичко в район „Северен”, но ремонтите ще засегнат и целия град.

„Неизбежно е при един такъв голям проект, като Водния цикъл, да има нарушаване на водоподаването. Не може да се каже, че ще има режим на водата, но ще има спирания и намалено водоподаване. При всяка дейност, която налага подобни мерки, ще има публично оповестяване поне няколко дни по-рано. Със сигурност няма да е като при аварийни ситуации, в които изневиделица водата спира”, обясни шефът на водното дружество Спартак Николов.

Въпреки че процедурите и изпълнението на Водния цикъл ще се изпълнява от Община Пловдив, практиката е ВиК дружествата да бъдат асоциирани партньори. По време на изкопните работи и тези по тръбната мрежа, от водното дружество ще правят организация на плановите дейности.

„Категорично качеството на услугата към абонатите ще се подобри. Проектът е много мащабен и ще реши проблеми не само на район „Северен”, но и  на целия град. Ситуацията е такава, че пречиствателната станция в Пловдив обира не само обратните води на града, но и на селата от Родопската яка, които минават през обходните колектори. С подмяна на основните водопроводи и канализационни мрежи, авариите ще бъдат много по-малко”, каза Николов. Той допълни, че друг плюс, освен по-добра ВиК услуга,  ще е цялостната реконструкция на вътрешнокварталните улици в района, където ще се полага нова мрежа. Очаква се 58 в района улици да бъдат ремонтирани от тротоар до тротоар.

Ако няма дълги обжалвания и процедурите се изпълнят срок, дейностите могат да започнат до края на годината, или в началото на 2019-а.

За съжаление, проектът няма да даде отговор на един от най-големите проблеми при водоснабдяването – независимост от доставчика на електроенергия. В 90 % от случаите, в които има намалено водоподаване в целия град е заради прекъснато захранване от ЕВН.

„Нямаме алтернатива, когато захранването се преустанови, помпите спират.  Това, че няма няколко часа вода не е най-големият проблем, той идва с пускането на тока. Тогава има опасност от хидравлични сривове заради повишеното налягане и тръбите могат да се спукат, за това пускаме постепенно водоподаването и помпите”, каза Николов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ