Хората на Радев уволниха военния, който разкри скандалите около самоубийството на ст. лейтенант Манчев

Румен Радев

За ново замитане на следите на инцидента в Чешнегирово и последвалото самоубийство на притискания от шефовете си ст. лейтенант Тодор Манчев алармират военни. Според наши източници уволнен от армията без никакви мотиви е човекът, който разкри съмнителните детайли около смъртта на младия служещ-полковник Диман Георгиев. В свой доклад, който ПИК публикува, той разкриваше за претърпения от Манчев натиск от военна полиция, преди да посегне на живота си, както и оценката на психолози за състоянието му. Въпреки това наказания не последваха, а подробности около caмоубийството така и не бяха разкрити от военния министър на Румен Радев или назначените от него висши военни ръководители.

Още преди месец обаче, човекът, разследвал въпросния инцидент не само не бе наказан, а бе награден от обитателя на президентството Румен Радев – Ивайло Сотиров бе назначен за шеф на „Военна полиция“.

Прпомняме, че нахлуването по грешка на въоръжени американски войници в производствен цех в Чешнегирово и очевидно става дума за груба грешка на командващия учението. При разследването под ръководството на Ивайло Сотиров обаче бе набеден за виновен старши лейтенант Тодор Манчев, който се самоуби на 20 юли 2021 г., изпратен въпреки състоянието си на учение, където има достъп до оръжие.

Случаят със самоубилия се старши лейтенант Тодор Манчев се заплете именно след разкритията в доклада на полковник Диман Георгиев до въпросния изпълняващ функциите Ивайло Сотиров, както изисква военната субординация. В нея полковникът съобщава на Coтиpoв, че бащата на самоубилият се Манчев го е предупредил, че синът му може да бъде убит и че върху него се оказва натиск.

Върху Манчев е оказван натиск да поеме цялата вина за погрешното нахлуване на въоръжените американски войници в производствения цех в Чешнегирово, въпреки че той моментално е докладвал за станалата грешка. Манчев дори е наказан за това, макар полковник Георгиев да знае, че той е наказан неправилно и да недоумява защо Сотиров не му е го е казал.

Полковник Георгиев остава озадачен, че комисията, разследваща инцидента, не е запозната с обясненията на Манчев, които обаче той не е подписал, макар с тях да е бил запознат Сотиров. Освен това той пита Сотиров защо всички психолози, установили нестабилното психологическо състояние на Манчев след инцидента, са уволнени от „Военна полиция“ – Пловдив и на тяхно място не са назначени други.

Както и защо въпреки предупрежденията на близките на Манчев за нестабилното му състояние, както и заключенията на психолозите в тази посока и препоръката той да не участва в последващи учения, Манчев е изпратен на поредното, на което се самоубива.

Всички действия спрямо Манчев са извършени от „Военна полиция“ под ръководството именно на изпълняващия функциите Ивайло Сотиров, който в момента е предложен от служебното правителство на Стефан Янев да бъде назначен за титуляр от Румен Радев.

Вместо да бъде обърнато внимание на доклада му обаче, Георгиев е уволнен от армията и така съвсем се замитат следите около самоубийството на младия военен.

Припомняме, че със Сотиров е свързан и втори скандален случай – докладът на „Военна полиция“, разследвала трагичния инцидент с падането на изтребител край Шабла отново по време на учение на 9 юни 20201 г., при който загина пилотът Валентин Терзиев. Записът от черната кутия до ден днешен не е разчетен. Мълчи се за преките отговорници за трагедията край Шабла – командващият въпросното учение, както и шефът на авиобазата „Граф Игнатиево“, който е семеен приятел на Румен Радев – Николай Русев, произведен от него в бригаден генерал.

Припомняме и пълният текст на докладната на полковник Диман Георгиев за самоубийствоТО, В която той поставя 8 въпроса, разкриващи неподозирани подробности около смъртта на младия военен и всички останали действия на Сотиров, които се нуждаят от прецизното разследване на прокуратурата:

Относно: извършване проверки служба „Военна полиция“, във връзка с инцидент при провеждане на учението „SWIFT RESPONSE-21“

Уважаеми господин полковник,

Във връзка с извършената в ръководството на службата проверка и отичайки факта, че на 22.06.2021 г. в 19.18 минути получих обаждане от бащата на ст.л-т Тодор Илиев Манчев с приблизително следното съдържани:

„Г-н полковник, страхувам се, че убият момчето ми. От дни го викат, за да го разпитват и тормозят. Днес го държат от часове. Страхувам се, че ще му посегнат.“ Счетох, че е важно да дам показания пред назначената от и.ф. директор на служба „Военна полиция“ комисия.

На 26.07.2021 г. предадох на комисията копие от писмени обяснения от ст. л-т Тодор Илиев Манчев без негов подпис, като попитах майор Мирослав Петков и майор Марина Владова дали са запознати с документа. Беше ми отговорено, че пръв път го виждат.

Останах изненадан, тъй като знаех, че със същия е запознат и.ф. Директор на служба „Военна полиция“ и счетох за странно комисията да е в неведение с този документ.

Посъветвах м-р Петков да ползва разпечатката от разговорите на ст. л-т Манчев, минути преди самоубийството, тъй като това би помогнало за достигане до обективната истина в хода на извършваните действия по проверката.

Не по-малко изненадан останах от неговия отговор, че това е невъзможно, тъй като документът е част от извършвана проверка по случая от „Военна прокуратура“. Изненадата ми дойде от факта, че има информация, че разпечатката е изнесена от службата и предадена на гражданско лице. В тази връзка и във връзка с предстоящата проверка в регионална служба „Военна полиция“ Пловдив, за начина, по който е назначен същият ст. л-т Манчев моля да бъдат изяснени следните въпроси:

1. Защо не е запозната комисията с писмените показания;

2. Кой и кога е изнесъл разпечатката с проведените преди смъртта на ст. л-т Манчев разговори;

3. Защо са уволнени психолози в ръководството на службата и регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив без на тяхно място да бъдат назначени други и допринесли ли са тези решения на и.ф. директор за това да не бъдат засечени сигналите за психологическото състояние на военнослужещия;

4. Предупредил ли е братът на приятелката на ст. л-т Манчев за това, че е притеснен за състоянието му и е помолил негов колега „да го наглежда“;

5. Предупредил ли е директорът на учението месец преди провеждането му по време на планиращата конференция ст. л-т Манчев да не участва и кой въпреки предупрежденията го е изпратил.

6. Разговарял ли е и.ф. директор с ст. л-т Манчев и казал ли му е, че е неправилно наказан. Ако е така, защо веднага не е отменил наказанието му, не е назначил проверка и не е докладвал на министъра на отбраната за това, че е бил подведен.

7. Заповядал ли е устно от и.ф. директор да бъде предадено на личния състав в ръководството да не комуникират с мен по случая и по принцип.

8. В опит да изведа настоящата докладна записка в деловодството на службата ми беше заявено, че това няма как да се случи без разрешението но и.ф. директор. Моля да бъде проверена къде е регламентирано това.

Началник отдел „ОПБГ“ полковник

Диман Георгиев

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ