Пловдив се разплака. Сълзи, сълзи, сълзи.

България - Германия, Европейско първенство по Волейбол 1

Волейболистките от националния отбор на България не успяха да преодолеят състава на Швеция в 1/8-финален сблъсък на европейското първенство по волейбол в Пловдив, губейки с инфарктното 2:3 гейма (25:12, 21:25, 23:25, 25:14, 17:19).

България спечели първия гейм с лекота – 25:12, като през цялото време водеше в резултата и не остави никакво съмнение в превъзходството си.

„Лъвиците“ започнаха във вихрено темпо и поведоха бързо с 4:0. Разликата продължи да расте до 7:1. Нашите момичета запазиха преднината си до 11:4 след страхотна атака на Ели Василева, а резултатът стана стана 14:5 след нови мощни атаки на Емилия Димитрова и Ели Василева. Националките продължиха да доминират и стигнаха до 22:12 след атака в аут на Изабел Хаак и контраатака-пайп на Гергана Димитрова. В крайна сметка България се наложи с 25:12.

Втората част тръгна равностойно до 3:3. Постепенно Швеция взе инициативата и успя да си осигури добра преднина – 6:3, след няколко грешки от неразбирателство в българския тим. Разликата нарасна до 8:4, което принуди българският селекционер Иван Петков да поиска прекъсване.

Постепенно България намали пасива си до 11:10 след няколко запомнящи се атаки на Нася Димитрова. Шведките си върнаха преднината при 15:11 след атака в аут на Емилия Димитрова и контра от втора линия на Анна Хаак. „Лъвиците“ отново намалиха до 17:15 след две грешки на шведските волейболисти и страхотна атака на Ели Василева. Шведките си върнаха предимството при 22:17 при сервис на резервата София Андерсон. Блокада на Нася Димитрова, силна контра на Ели Димитрова и ас на Емилия Димитрова – 22:20. До края на частта обаче шведките не трепнаха и взеха гейма при 25:21.

Началото на третия гейм вървеше точка за точка, за да се стигне до 5:6. Родните националки изпитваха не малко затруднения срещу съперника, но въпреки това успяха да набавят аванс от три точки при 15:12. Колебанията за „лъвиците“ продължиха, но все пак и авансът се поддържаше – 19:16. Авансът беше стопен, за да се стигне до равенство 20:20, а нервите в залата в Пловдив започнаха да се обтягат. В крайна сметка лошото се случи и Швеция взе гейма, съответно и аванс с 2:1.

Четвъртата част стартира добре за българките момичета, които поведоха с 3:2 след ас на Лора Китипова и контраатака на Гергана Димитрова. Атака на Изабел Хаак и ас на Вилма Андерсон и 3:3. Играта продължи равностойно до 7:7, след което България дръпна с 9:7 след грешка от сервис на Изабел Хаак и успешна контра на Гергана Димитрова. Постепенно авансът набъбна до 16:10. Преднината не спря да расте, за да стигне и до 21:12, а родните националки вече предвкусваха тайбрейка. Това се случи, след като нашите затвориха частта с 25:14.

В началото на петата част родните състезателки успяха да продължат добрата си серия, справяйки се добре с атаките и блокдата по отличен начин и вземайки аванс от 4:2. Равенството обаче беше възстановено при 5:5. Упортитата игра на България обаче отново даде аванс на нашите след страхотна двойна блокада за 8:6. Нещата отново тръгнаха обаче точка за точка, а напрежението беше осезаемо в тези моменти, като се стгна до 13:13.

БЪЛГАРИЯ – ШВЕЦИЯ 2:3 (25:12, 21:25, 23:25, 25:14, 17:19)

БЪЛГАРИЯ: Лора Китипова, Емилия Димитрова, Елица Василева, Гергана Димитрова, Христина Вучкова, Нася Димитрова – Жана Тодорова-либеро

Старши треньор: ИВАН ПЕТКОВ

ШВЕЦИЯ: Вилма Андерсон, Изабел Хаак, Александра Лазич, Анна Хаак, Линда Андерсон, Далила-Лили Топич – Софи Сьоберг-либеро

Старши треньор: ЕТОРЕ ГУИДЕТИ.

„Гонг“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ