Лоши новини за златното ни момиче Боряна Калейн на 30-ти август

Боряна Калейн

Българската състезателка по художествена гимнастика Боряна Калейн е преживяла „тревожна реакция“ в навечерието на Олимпиадата в Токио.

Преди Игрите отборът ни беше на подготвителен лагер в Мураяма, където треньорският екип, както и президентът на федерацията Илиана Раева са успели да извадят грацията от тази ситуация.

След отказването на Катрин Тасева от професионалния спорт, на Световното първенство в Япония в края на октомври България ще бъде представена от Боряна Калейн и Татяна Воложанина в индивидуалната надпревара. Главният треньор на грациите Бранимира Маркова обаче уточни, че иска и една млада гимнастичка да пътува за първенството заедно с тях.

За ансамбъла, който спечели олимпийското злато, шампионатът ще бъде последен в този състав.

„Отговорността, която носят момичетата и високите очаквания към тях често ги карат да преминават през предстартова треска преди големи състезания. Катрин и Боряна участваха за първи път на Олимпийски игри, но са достатъчно опитни състезателки и непрекъснато работят и върху психическата си стабилност. По време на подготвителния лагер в град Мураяма преди Олимпиадата, Боряна преживя една такава тревожна реакция към предстоящото състезание. Заедно с Мариана Памукова и Илиана Раева успешно я изкарахме от това състояние. Всяка от нас има различен подход, с който да помага на състезателките в такива моменти“, сподели пред страницата на федерацията по художествена гимнастика във Фейсбук треньорът на индивидуалистките Бранимира Маркова.

Въпреки огромното психологическо напрежение, Боряна Калейн завърши на престижното 5-о място в крайното класиране на Олимпиадата.

„Боряна може да бъде основен стълб в българския отбор и да постигне още по-добри резултати в предстоящите състезания. Има още какво да покаже и се надявам да го направи“, каза още Бранимира Маркова.

„В момента се намираме в един от най-приятните за мен периоди от подготовката, период на творчество, в който се съсредоточаваме върху търсенето на музики, поставянето на нови композиции, измисляне на елементи. Всички се надяваме в новия правилник, освен натрупването на трудност с тяло и уред, оценката за артистичност да има по-голяма тежест. На предстоящото Световно първенство в Япония ще участват Боряна Калейн и Татяна Воложанина. Бих искала, заедно с тях, да участва и една от младите ни гимнастички“, каза още Маркова.

За Катрин Тасева треньорът допълни: „Отлагането на Олимпийските игри с една година определено не се отрази по най-добрия начин за нея. Тя претърпя тежка травма, заради която не успя да бъде съвсем постоянна в подготовката си. Въпреки това никога не се отказа, изключителното ѝ желание да участва на Олимпиадата я мотивира да издържи докрай и да сбъдне мечтата си. Катрин е много темпераментна и притежава силен характер. Работата с нея ме научи на много. Тя беше страхотен състезател, с бурен нрав, талант и амбиция. Да бъда неин треньор ми доставяше удоволствие и ме провокираше непрекъснато да търся различни подходи.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ