Откриха плоча в памет на българските моряци, помогнали на хиляди евреи

Шалом откри паметна плоча във Варна-DSC01866

Паметна плоча в знак на преклонение пред героизма и храбростта на българските моряци, помогнали на хиляди евреи да поемат пътя на спасението към Обетованата земя в мрачните години на Холокоста, бе открита днес на Морската гара във Варна. Инициативата е на Организацията на евреите в България „Шалом“-Варна, и е част от календара на събитията, посветени на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

„Българският народ показа на света що е човечност и любов към ближния, а част от него са варненската общественост и доблестните морски мъже. Благодарение на тях над 10 500 еврейски бежанци са били превозени с кораби до земите на днешен Израел и спасени от нацистите“, споделиха организаторите.

Емоционални изказвания направиха Йосиф Меламед, главен секретар на организацията, Олег Калдерон, председател на „Шалом“ – Варна, Бета Хараланова – член на ръководството на „Шалом“ и уредник в Регионалния исторически музей в Шумен.  Събитието бе уважено от президента Румен Радев, кмета на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, висши военни и дипломати.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ