Георги Марков бесен: Кабинетът на Радев напълни болниците, пъплят мигранти и цените хвърчат

Георги Марков

Парламентът гласува НСО повече да не охранява главния прокурор. Освен това депутатите от т.нар. партии на протеста, подкрепяни от БСП, искат да закрият специализираните прокуратура и съдилища.

В същото време Конституционният съд продължава да мълчи по въпроса с двойното гражданство на Кирил Петков.

По тези и други актуални теми у нас и от Европа, агенция ПИК реши да потърси бившия конституционен съдия Георги Марков. С него разговаря Ивайло Атанасов:

– Г-н Марков, вие сте бил 9 години конституционен съдия и то от президентската квота, депутат във Великото Народно събрание, народен представител в 36-ото и 44-ото Народни събрания. Как гледате на законодателните промени – като юрист и политик, които махат охраната на НСО на главния прокурор?

-По-безсрамен, по-циничен и по-просташки, а на всичкото отгоре и противоконституционен акт срещу независимата съдебна власт, в 32-годишния преход, не е имало. Казвам срещу съдебната власт, тъй като по волята на великия законодател на Великото Народно събрание, прокуратурата в България, независимо, че не е правораздавателен орган, а обвинителен орган, е част от съдебната власт.

Иванчо от улицата да попиташ ще ти каже, че главният прокурор, заедно с председателите на ВКС и ВАС, са т.нар. трима големи в съдебната власт. И точно затова, те се назначават по изключително комплициран и сложен начин – чрез предложение с квалифицирано мнозинство на ВСС, последвано от указ на президента, който, Иво, забележи – е обвързан и втори път, както беше с г-н Гешев, е длъжен да издаде указ.

Няма държава, в която главният прокурор да не е приет за обвинител №1, независимо дали прокуратурата е към изпълнителната власт, както е в Германия, дали е в съдебната, както е в България, дали пък е абсолютно самостоятелна институция, както е в Унгария по новата унгарска Конституция от 2012 г., в която главният прокурор и прокуратурата, са самостоятелна конституционна глава – главният прокурор се избира с две трети мнозинство и има мандат 9 години.

Случаят не може и не трябва да бъде персонален. Днес главен прокурор е Гешев, утре ще е Гешева и т.н. Въпросът обаче е – една държава, която уважава себе си и иска да е правова, трябва да гарантира БЕЗОПАСНОСТТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ ЗА ОХРАНА. Защото неговият статут е изключително висок и при това изключително необикновен- да се бори срещу престъпността, в това число и срещу организираната. Да не говорим пък за България, която за 32 години преход стана абсолютен европейски шампион по публични разстрели.

Тук е мястото да спомена, че като конституционен съдия имах честта и шанса да съм на посещение на германския Конституционен съд, заедно с моя приятел и председател на Конституционния съд Христо Данов. Прие ни професор Юта Лимбах и предложи да отидем на кафе при главния прокурор на Германия. Човекът ни прие в град Карлсруе, където му е седалището. И той ни каза много ясно, че седалището му е в това малко за Германия провинциално градче, а не в столицата, за да се подчертае високият му статут, както и този на Конституционния съд и равната отдалеченост от изпълнителната и законодателната власт.

Държава, която не може да гарантира сигурността на главния си прокурор и си закрива съдилищата, е обречена.

– Вие вероятно имате предвид законопректа за закриване на специализираните съдилища?

– Да, точно така! Нека читателите си представят идната сряда следната картинка: съдии от спецсъдилищата слагат тогите и започват съдебните заседания. Явяват се подсъдимите, тяхната защита, прокурори, свидетели. Но още сутринта се е разчуло по всички телевизии, че след часове, те ще бъдат закрити от българския парламент. И големият въпрос е: КАК ЩЕ ГЛЕДА ОБВИНЯЕМИЯТ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИИ ПО ВРЕМЕ НА СЪДЕБНОТО ЗАСЕДАНИЕ? ДАЛИ ЩЕ ГИ КВАЛИФИЦИРА КАТО БИВШИ ХОРА – ПО РАШКОВ, ИЛИ ЩЕ ГИ ПРИЕМЕ ЗА ХОРА, ЧИЕТО ВРЕМЕ Е ИЗТЕКЛО-ПО РАДЕВ?

Това е също нечувано безсрамие! Аз съм участвал в изготвянето на законопроекти и съм съм ги внасял във Великото Народно събрание, но това бяха другарските комунистически съдилища. И Великото Народно събрание ги гласува с абсолютно единодушие. След това внесох закон, който беше приет от цялото Велико Народно събрание, с който закрих т.нар. административни юрисдикции – т.е. органи извън съдебната власт, които по времето на комунизма правораздаваха, като корупцията по чл. 15 от Закона за наемните отношения, според който районни съдии отиваха в районния народен съвет да „правораздават“, заедно с председателя на изпълкома, т.е. кметът.

А върховни съдии отиваха в Комитета за териториално и селищно устройство, където правораздаваха заедно със зам. председателя на Комитета, в т.нар. Особена комисия.

Случаите обаче сега са съвсем други. Това се действащи български съдилища и част от съдебната система. Дори и да се приеме, че е целесъобразно те да бъдат закрити, би могло това да стане само след много публичен и много продължителен диалог със самата съдебна власт. И аз се учудвам, че председателят на ВКС Лозан Панов мълчи. Той се оказа голям защитник на полските съдии и отиде на митинг чак във Варшава срещу законно избраното полско правителство. А тук си мълчи.

И сега да кажа нещо. Ако председател на ВКС беше покойният ми приятел Иван Григоров, който беше отявлен костовист, но защитаваше съдиите, отдавна да е свикал заседание на Пленума на ВКС, който да излезе със становище „Да“ или „Не“ по казуса. Иван беше обичан от съдиите, защото той ги защитаваше. Да не говорим, че им направи една разкошна съдебна палата. И когато един път отива в пловдивските съдилища на посещение, буквално са го посрещнали с хляб и сол.

Ураджийско закриване на български съдилища е абсолютно недопустимо. Особено пък от парламент, който е изключително ниско представителен. За него не са гласували 60% от българите, победилата партия е с най-ниския победен резултат в историята на целия преход, а най-големите ураджии – като Мая Манолова, са със скромните 13 депутата.

– Мой приятел е видял маса мигранти във влака по пътя от Свиленград-Пловдив. Колеги виждат такива на цели групи на различни места в София, включително и по булевард „Витоша“. Вие бяхте човекът, който 2015 г. публично критикувахте във всички медии политиката на Ангела Меркел „Елате, ще се справим“ и бяхте яростен защитник на политиката на Виктор Орбан. Шест години по-късно отново сме пред мигрантска инвазия, а премиерът Стефан Янев каза, че ще чака общоевропейско решение за преговори с Турция…

– Правилно си запомнил, че 2015 г. бях единственият, който яростно критикуваше политиката на Меркел по въпроса с мигрантите, в т.ч. забележи – и на семинари на ГЕРБ, които бяха организирани от фондация „Конрад Аденауер“. Но никой, включително и г-н Борисов, не ми е затварял устата за критики. Нали затова доживяхме пустия плурализъм? Между другото съм благодарен на Цветан Цветанов и на Ирена Соколова, че ме каниха на тези семинари.

Тогава по медиите бяхме двама души, които бяхме в задочен спор. Аз съм при Хекимян и критикувам позицията на Меркел, а Хаджигенов е при Виктор Николаев и защитава промигранските позиции на същата тази Меркел. След това се разменяхме. Сега, шест години по-късно, няма никакво съмнение, че политиката на Виктор Орбан, излезе права.

Аз се учудвам, защо Стефан Янев казва, че чакал общоевропейско решение и някакви разговори с Турция. Защо той не е разбрал, че общоеврпейско решение за мигрантите нямаше и няма да има? Нима той не е видял, че само преди една седмица имаше забележителна среща на Ангела Меркел със Себастиан Курц. Курц, пред всички медии, вдигна показалеца си високо, за да покаже числото 1. И каза, че Австрия няма да допусне нито един мигрант от Афганистан на територията си. Меркел кротко замълча и се съгласи, че на мигрантите трябва да им бъде помагано далеч от границите на Европа.

Какво да каже Меркел шест години по-късно, след като ислямизира Европа, а 20 дни преди изборите, последният резултат дава на ХДС/ХСС 21%?

Много любопитно е, че всички, които 2015 г. хулеха Виктор Орбан, днес дойдоха на орбановия… Сега специално за ПИК да кажа изявлението на Матиас Тасфайе – вътрешният министър на Дания. На висок форум, този министър, при това социалист и при това-от Етиопия, каза, че е било огромна грешка Орбан да бъде критикуван, а чешкия премиер Андрей Бабиш, който още по онова време не беше още такъв, каза, че Виктор Орбан единствен пази шенгенските граници и границите на Европа.

Българското служебно правителство очевидно не се справя с миграцията. Какво правят тия афганистанци в България? Единият начин е да са минали незаконно границата, поради което ги чака наказателно преследване, тъй като минаването на границата на незаконоустановеното място и по незаконоустановия ред, е престъпление по НК и се наказва с лишаване от свобода от 5 г. Другото е да са поискали политическо убежище по Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. Но за тази цел те трябва да идат на КПП-то, да подадат молби, съдът да ги разгледа и т.н.

– А има ли воля за справяне?

– Няма обяснение защо служебното правителство в България се държи толкова инфантилно. Прочее, има – те не могат да управляват. За 120 дни управление напълниха болниците с болни от коронавирус, напълниха София, Харманли и други градове с мигранти и последното, което направиха – Джобът на българина отъня, защото изтърваха цените.

Аз не съм ксенофоб и не мразя никой, но аз много пъти съм имал възможността пред ПИК и други медии, че точно афганистанските мигранти, са най трудно подлежащи на интеграция. Още един път ще разкажа случая в Кандел, където младо семейство германци, слушайки Меркел, приема в дома си афганистанеца Абдула, който иска да прави секс с 15-годишната им дъщеря Мия. Затова, че тя му отказва, той я закла без да му мигне окото, пред катедралата навръх Коледа. И получи само 8 години затвор, защото го бил направил от ревност… И случай от Виена, където пак афганистанец, изнасили момченце в съблекалните на един плувен басейн. На въпроса „Защо го направи бе, изверг?“, той отговаря „Защото ми се прииска секс“.

С това искам да кажа, че проблемът е твърде съществен. Тези хора са в състояние да направят бели на български момичета и да стигнем до война, защото българските мъже ще защитават децата си, приятелките си, жените си.

За какво общоевропейско решение говори Стефан Янев и за каква среща с Ердоган? Че Бойко Борисов, когато още беше премиер, при миналата, последната вълна, се вдигна и отиде при него. И благодарение на този разговор те отидоха към Гърция, където стана патаклама на границата. Ами защо сега г-н премиерът не отиде пир Ердоган? Да видим дали ще го приеме първо и след това – какъв ще е резултатът.

– Да се върнем на Конституционния съд и казусът с двойното гражданство на Кирил Петков. Утре вече е 6 септември, а делото беше образувано на 14 август. Нима Конституционния съд не разбира, че междувременно, конституционната и политическа ситуация в България е променена. Не го ли протакат умишлено?

-Това е болезнена тема за мен. Не искам да я коментирам. Все пак колегите могат да се позоват и на августовската ваканция, и на Закона за Конституционния съд, който е тромав. Едно е ясно обаче – казусът има широк обществен отзвук, защото, както претенциозно говори неолибералната преса и медийна среда, има обществен интерес и социални дадености в тази страна. Има гражданско общество. Няма как това общество да не иска да знае час по-скоро дали министър Петков е конституционно или неконституционно назначен.

Защото това има последици първо за актовете, които издава, а второ – той отдавна е надхвърлил своите правомощия на служебен министър. Позволи си публично в ефира на БНТ да хули независимия градски съд (евала на градските съдии, че му отговориха достойно), позволява си да се занимава със закриването на обекти, свързани с националната сигурност – нещо, което по тълкувателно решение №20/1992, той не може да прави, защото не може да взима стратегически решения, защото е служебен министър, а не министър избран от парламента.

Затова предлагам на ГЕРБ да напише едно писмо до председателя на Конституционния съд Борис Велчев, с което да поиска делото да се гледа по бързо по следните причини: вече е ясно, че до десетина дни това служебно правителство си отива. С него си отива и Кирил Петков като служебен министър. А указът на президента остава в историята. На всичко отгоре и парламентът ще бъде разпуснат. Така, че няма да съществува и субектът, който сезира Конституционния съд – депутатите от ГЕРБ. Те ще съществуват физически, но те няма да са депутати. И да искат, те не могат да участват в конституционния процес. Те не могат да дадат становище, да вземат отношение по евентуално представени доказателства от Кирил Петков.

Ще се изправим пред цирка Конституционния съд да гледа дело, при което правителството вече го няма, Петков не е вече министър, указът е изиграл своето действие, защото е еднократен, а го няма и субектът, който е сезирал Конституционния съд. Това е моят съвет към моята приятелка Деси Атанасова.

– Не е ли важно това и за президентската битка?

– Президентските избори са насрочени за 14 ноември, на които президентът Румен Радев, се явява за втори мандат. Гражданското общество настоява и общественият интерес налага, всички българи, които вече ще започнат да формират политическата, да знаят, дали президентът е нарушил Конституцията или не. И това трябва да го каже Конституционния съд.

Термините гражданско общество, обществен интерес и социални дадености, са любими термини на Конституционния съд в този му състав, който заслужава уважение, че отмени Истанбулската конвенция.

-Накрая да ви попитам и нещо за Унгария. Вчера беше открит Евхаристийния конгрес. Каква е атмосферата, очаква ли се идването на папата?

-Да, този конгрес за втори път в историята се провежда в Будапеща. Първият е през 1938 г. Можем да кажем, че погледите на католиците от цял свят са вперени в унгарската столица. Очаква се общо във форумите, които ще са една седмица, да участват 500 000 души. На площада на героите, където Виктор Орбан на 16 юни 1989 г. съветските танкове да напуснат страната, е издигнат огромен кръст. ова

Другата неделя над 100 000 души ще слушат заключителната служба и проповед на папа Франциск, който малко преди това в музея на изящните изкуства, ще има и кратка среща с Виктор Орбан. Между другото, унгарският премиер, строши 100 млн. евро за подготовката на този конгрес.

От друга страна, пред парламентът също е издигната огромна трибуна, където се очаква на 11 септември, Вселенският патриарх Вартоломей да служи и оттам да бъде направено факелно шествие към базиликата „Сент Ищван“.

С други думи – форумът е голям. Но ако трябва да ти кажа нещо друго и то искрено, говорил съм многократно с унгарски приятели и то млади, католици, но те изпитват особена положителна емоция точно към този папа. Както правилно отбеляза Ванката Кръстев, който по някой път пише и верни неща, той не е харесван в страни като Унгария и Полша. И как да бъде харесван, след като не се противопостави рязко на ислямизацията на Европа и не се обяви рязко срещу джендър идеологията, а остави това да прави Орбан.

Знам, че Виктор Орбан е протестант-калвинист, но в случая, той е по-голям католик от папата, защото е най-големият борец срещу ислямизацията на Европа и е най-големият защитник на християнските ценности и традиционния брак.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ