Ужасяващо зоболяване довършва Сашка Васева

Сашка Васева

Сашка Васева прогресивно ослепява. Дупнишката Мадона е на път да загуби напълно зрението си, а единствената възможност е скъпа операция в чужбина.

Уви, легендата на фолка няма възможност да я плати, а кампанията по набиране на средства цикли.

Певицата била изключително притеснена за здравословното си състояние. Преди години лекарите я диагностицирали, че има 90% атрофия на нерв на дясното око. Тя решила, че няма достатъчно смелост да се оперира и ще търси спасение чрез билки и молитви в наши чудодейни манастири. Нещата за беля не се оправяли, въпреки че легендарната изпълнителка на „Левовете в марки” стриктно спазвала християнските празници, няколко пъти постила, миела си очите с лековита вода и посещавала целебни места.

С времето се увредило и лявото й око. Васева почнала да вижда единствено размазани силуети. Различавала приятелите си по гласовете и много рядко напускала апартамента си в София. Гласовитата дама била придружавана винаги с едно от децата си, пише Уикенд.

Малката Христина-Елена стояла неотлъчно до майка си. Тя й подавала телефонния номер при позвъняване, четяла какво пишат почитателите й във фесбук, поддържала страницата и качвал снимки от славните времена на Сашка. От 3 години дупнишката Мадона, която е отличен шофьор, не докосвала дори с пръст автомобила си. Излизала навън, поръчвайки си такси. Понякога се шегувала, че мерцедесът й ще ръждяса.

Зад шегите и усмивките на винаги позитивната Сашка Васева, се криела огромна болка. Тя се притеснявала, че окончателно губи битката със зрението. Това щяло да се отрази пагубно на кариерата й, а с времето феновете й щели да я забравят. През последните месеци нямала нито участия, нито ищах да записва нови песни. Разхождала се с тъмни очила и страдала за белята, която дошла до главата й. Усещала, че натоварва децата си, които все пак имали нужда от личен живот, но се редували да я наглеждат и стоели в дома си до нея.

Преди пандемията Сашка таяла надежда, че ще събере пари за операция в Германия, Франция или в Русия. Дъщеря й била прочела всичко по темата със загуба на зрението. Оказало се, че в бившата ни братска държава има чудесни клиники, в които специалистите чрез електростимулация могат да възстановят част от нерва. Шансове за проглеждането й имало, но пък страните били подложени под карантина, пътуването било трудно, а отсядането по хотели – почти невъзможно. Така Сашка се затворила вкъщи, заедно със здравословните си притеснения. Нямала желание и за интервюта. Молела се на Бог да стане чудо или поне да изпрати в живота й човек, който би могъл да я изведе от ситуацията по някакъв начин.

Успоредно с това си давала сметка, че е загубила ценно време, докато е разчитала на българските легенди за целебните свойства на прочути чешми и извори. Укорявала се, че на младини имала лошия навик да проклина хората. Смятала, че прекалената й бъбривост стояла зад загубата на зрението. Хем знаела от духовната литература, че не бива да се критикуват хората, хем го правела. Без да иска, се заобиколила с врагове и с хора, които изпитвали луда завист от успехите й на фолк сцената. Понякога омразата насочена към нея била толкова силна, че тя я усещала телепатично. Трудно й било да премълчава разни истини, а прямотата й малцина оценявали и уважавали като положително качество.

Певицата разказвала, че лошото се случило след като без да иска се заключила в тъмно мазе. Докато чакала да я освободят, страдащата от клаустрофобия Сашка надничала през ключалктата, за да вижда светлината и да не изпадне в шок. Вероятно от напрягане е възникнал проблемът, за който на по-късен етап си дала сметка.

Една сутрин преди 5 години Сашка Васева се събудила, без да вижда нормално. Притеснила се, но решила, че нещата ще се оправят някакси. Времето минавало, но нищо не се случвало. Първо загубила зрението на дясното око, после се влошило лявото. Певицата се притеснявала, че може да има и други здравни проблеми, за които не знае. Въпреки това не се навивала да посещава лекарски кабинети, защото имала страх от убождането с игли.

Сашка била разочарована и от хора, които отказали да се включат в кампанията й за набиране на финанси с цел операция в чужбина. До ушите й стигнали грозни думи. Близки на фамилията коментирали, че мъжът й бил достатъчно богат, за да поеме масрафа, вместо тя да хленчи за помощ в публичното пространство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ