„Иван Гарелов се смути, когато научи за психичния ѝ проблем.“

Иван Гарелов

Известният български журналист Иван Гарелов не само е познавал забележителния гръцки композитор Микис Теодоракис, но са били и приятели. В свой пост във фейсбук Гарелов си спомня за него като за титан, осъден на безсмъртие, но същевременно истински и добър човек.

Ето какво пише Гарелов:

Избягвам да пиша за починали личности, които съм познавал или сме били приятели. Много познати и приятели се появяват тогава.

Иван Гарелов се смутил, когато разбрал, че дъщерята на Микис Теодоракис е с психичен проблем
Но сега съм изненадан колко слабо бе отразена у нас смъртта на Микис Теодоракис. Какво знаят у нас за него – гръцки композитор, автор на музиката във филма „Зорба гъркът“.

Теодоракис е световна личност, покорил планетата със своята музика, участник в съпротивата срещу окупаторите, фашистите, диктатурата. Направил каузата на гръцкия народ близка на всички хора.

Неговият ръст бе на титан, призван да дирижира оркестъра си на стадионите на света. Още приживе той бе влязъл в историята на човечеството. Затова хората се изненадваха, ако го срещнат или прочетат за неговите прояви. Той бе осъден на безсмъртие.

Веднъж гостувахме във вилата му на брега на Коринтския залив.

Предложи ни разходка с лодката му из залива. Когато потеглихме, на брега се появи дъщеря му и започна да вика силно. За съжаление трябва да се върнем, каза той. Дъщеря му имала психически проблем и се страхувала да остава сама.

Тръгнахме си смутени. Не можех да повярвам, че и такъв човек може да има лични проблеми. Както гръцките богове, той беше безсмъртен, но притежаваше всички човешки слабости и проблеми.

Той сигурно е пожелал на погребението му в Крит да играят сиртаки, като неговият герой Зорбас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ