Предложения в последния момент напомпаха бюджета с още поне 1 млрд. лв.

Парламент

Предложения в последния момент напомпаха предложената от правителството актуализация на бюджета с минимум 1 млрд. лв. На 7 септември изтече срокът за внасяне на искания за промени преди окончателното приемане на актуализацията, а най-впечатляващите суми дойдоха от ДПС и партията на Мая Манолова, като всяко от тях е за близо 500 млн. лева.

В тези средства от “Изправи се БГ! Ние идваме!” включват 187,5 млн. лв. повече за пенсии, 94 млн. за защита на границата от очаквания миграционен натиск и 110,5 млн. за подкрепа на животновъди и земеделци. В предложенията, които от партията на Манолова са направили, влизат и увеличение на размера на социалната пенсия за инвалидност, което би струвало на бюджета 10 млн. лв., и допълнителни 5 млн. за социално подпомагане на лечения на хора с увреждания. За купуване на високопроходими линейки са предложени 3 млн. лв., за борба с пожарите – 5 млн. Разписани са и 16 млн. за култура, в това число за подпомагане на изпълнители, частни професионални организации и 12 млн. за държавни културни институции, 31 млн. за подкрепа на екскурзоводи, планински водачи, а 25 млн. лв. са за безвъзмездни средства за PCR тестове.

Манолова иска да запази и намалената ДДС ставка за книгите до края на тази година, а

ваучерите за храна да станат

100 лева вместо досегашните 80

От партията предлагат още държавата да поема здравните осигуровки на безработните българи, които не са регистрирани в Агенцията по заетостта.

В предложенията на ДПС са предвидени 100 млн. за подкрепа на общините, 20 млн. за мерки и програми за самонаети лица, 40 млн. за транспорт и още 60 млн., които да бъдат прехвърлени от сметките на “Летище София” за помощ на авиопревозвачите. Предлагат субсидията от 35 евро на празна седалка в самолетите да бъде валидна две години след отмяната на извънредното положение.

ГЕРБ пък искат мярката да важи три години след това, както и да бъдат заделени

25 млн. за компенсиране на

земеделците, които пострадаха

от градушките в Пловдивско

Партията на Бойко Борисов предлага и 100 млн. за оборотен капитал на ресторантьори, хотелиери, туроператори и турагенти за възстановяване на неизплатени суми за нереализирани пътувания и за реклама на страната ни като туристическа дестинация. Искат също да се увеличат средствата от МОСВ със 77 млн. и 60 млн. лв. за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

БСП са внесли предложения за закупуване на високопроходими джипове за гасене на горски пожари, което би струвало 5 млн. лв., както и близо 15 млн. за военните за издръжка, персонал и капиталови разходи, както и за охраната на държавната граница.

От “Демократична България” пък са внесли предложение за 12 млн. лв. за ремонти на два хеликоптера за гасене на пожари. Освен това искат

да се отпуснат 10 млн. лв.

за кампания в подкрепа на

ваксинацията срещу COVID-19,

а субсидиите за общините за справяне с пандемията да се вдигнат с още 45 млн. лв., както и да се увеличи квотата за храна.

Сред предложенията на ИТН се открояват с по-големи суми парите, отделени за справянето с миграционния натиск, в размер на 60 млн. и 30 млн. за подпомагане на автобусните превозвачи. Също така от партията на Слави Трифонов предлагат да се увеличи годишната квота за ваучерите за храна и да бъдат подпомогнати артисти изпълнители.

Предложенията на всички партии за увеличаване на разходите са съпроводени с по-големи приходи, които би трябвало НАП и митниците да съберат от данъци и акцизи, за да се осигури нужната сума при актуализацията на бюджета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ