Стефан Янев огласи: Българи, взехме извънредни мерки, това са те

Стефан Янев

Стефан Янев увери, че всички структури, които се занимават с пазенето на границата, действат активно и имат готовност да посрещнат всякакви набези. Думите на премиера идват след спешна среща на Съвета по сигурността.

„Предстоят допълнителни действия, едно от които е следното – приготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност по отношение на оградата, да премине извяло в ръцете на МВР, респективно ГДГП“, каза той.

„Те ще се грижат за охраната, поддръжката и съпътстващата инфраструктура, както и за системите за наблюдение. Така това ще е централизирано“, заяви Янев.

„Допълнително говорихме за необходимостта за изграждане на допълнителна и техническа инфраструктура“, каза премиерът.

По думите му другата седмица ще се създаде Секретариат, който ще функционира в рамките на МС.

„Числеността и задълженията му са предварително определени. В постановление на МС създаваме механизъм за временно командироване на специалисти от МВР и службите на сигурност, за да изпълняват тези задължения на Съвета по сигурността. От следващата година ще се назначат специалисти и този Съвет ще функционира пълноценно“, обеща Янев.

„Приехме вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурността. Окончателният вариант беше обсъден и приет днес. Пак казвам, дейността по отношение на изпълнението на този закон, е вече добре организирана“, заяви служебният премиер.

Той направи уговорката, че независимо от взетите решения има въпроси и теми, които са в дневния ред на обществото и за които трябва а се мисли предварително.

„Една от тези теми е цялото отношение на страната ни към Република Северна Македония и развитието на политическия процес там. Трябва да търсим бъдещи решения в интерес на народите на двете страни. Без да излизаме от рамката, която е приета от българския парламент, ние предлагаме да обсъдим отново политиката на страната ни и да търсим практични решения, които да дадат тези отправни точки в политиката ни, така че да сме разбрани от ЕС, да имаме устойчиви послания, които са от национален интерес“, каза той.

По думите му има лек спад на бежанския натиск. „Трудно е да се каже какъв е профилът на мигрантите. Някои от тези хора се представят под чужда националност, особено при липса на документи“, обясни той.

В брифинга на Янев се включи и вътрешният министър Бойко Рашков:

Към 5-и септември – показателите са приблизително четирикратно по-ниски в сравнение с тези от кризата през 2015 година. В сравнение с 2020 година имаме шесткратно по-високи такива. Прилагаме достатъчно усилия за задържането на чужденци, които правят опити да минат през границата ни“, увери служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ