До всички пенсионери: имаме новини за вас, тази дата ще ви бъде щастлива

Пари

Преизчислението на пенсиите и ръстът им с 64 лв. ще е факт на Коледа. На 25 декември около 1,6 млн. пенсионери вече ще имат минимални пенсии от 370 лв. Пак от тази дата социалната пенсия за старост ще е 170 лв., а таванът вече ще е 1500 лв. Средната пенсия пък трябва да се вдигне с 64 лв. и да достигне 552 лв. Новите си суми обаче пенсионерите ще получат за Ивановден. Причината е, че пенсиите се изплащат на 7-о и 20-о число на месеца. Един от вариантите е на тези дати

заедно с

януарските

пенсии да бъде

изплатено и

увеличението от

последните пет

дни на декември

Дотогава всички над

2 080 000 пенсионери ще получават бонус от 120 лв. Той ще се изплаща заедно с пенсиите през октомври, ноември и декември. Това ще струва около 750 млн. лв.

От 1 октомври майчинството през втората година става колкото минималната заплата – 650 лв. Така обаче майките, които се осигуряват на минимални доходи, ще взимат повече пари през втората година. Това предложение обаче е залегнало само до края на настоящата година. Причината е, че заплащането през първата е 90% от средното дневно брутно трудово възнаграждение, което са получавали.

Тези окончателни решения приеха вчера депутатите след три дни хаос и спорове кой сътвори бъркотия с пенсиите. Те минаха с гласовете на ИТН, ДБ и ДПС. ИБГНИ се разцепи – трима подкрепиха отлагането, осем гласуваха “против”. ГЕРБ не участва в гласуването, а БСП през целия дебат в четвъртък се опитваше да убеди останалите политически сили вдигането на пенсиите да е още от 1 октомври.

От актуализацията на държавния бюджет за тази година обаче ще отпадне добавката “бедност”. Тя трябваше да доплаща социални помощи над пенсиите на хората над 65 г., за да минат линията на бедност от 369 лв. “Тази година няма да влезе в сила, няма да се изплаща, ще бъде предложена с бюджета за 2022 г. Така че тези български пенсионери над 65-годишна възраст, които получават доход под новата линия на бедност от 413 лв., да бъдат подпомогнати”, обясни пред “24 часа” социалният министър Гълъб Донев.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че така приетите промени изискват допълнително 115 млн. лв. за социални разходи, но не е проблем да бъдат осигурени. “Бюджетът беше направен през юли, а оттогава имаме окончателните данни за юли, за август, предварителни данни за първата седмица на септември и вече сме идентифицирали

допълнителни

300 млн. лв.

приходи,

които могат да бъдат използвани, така че тези 115 млн. лв. спокойно се покриват”, увери Василев, който навръх рождения си ден получи и подарък – приет социален бюджет.

А дебатът за пенсиите в четвъртък отново започна с препирни.

Първо депутатите спориха цял час как трябва да се гласуват промените от извънредната бюджетна комисия. После започнаха взаимните обвинения кой ще си купува гласове за предстоящите избори. ГЕРБ обвиниха служебния кабинет, че е забъркал кашата с пенсиите в опит да прави предизборна кампания на президента Румен Радев.

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” обясни, че

120 лв. добавка

към пенсиите

за три месеца

е “подигравка”

и “опит за купуване на гласовете на пенсионерите”. Затова партията подкрепи актуализацията на пенсиите, предложена от служебното правителство, но от 25 декември.

От ГЕРБ за пореден път развиха тезата, че от самото начало са против актуализацията на бюджета при липсата на ясна отговорност за управлението. Но тъй като плаващи мнозинства във вторник вече са подкрепили на второ четене няколко предложения за вдигане на пенсиите от 1 октомври, не трябвало Народното събрание да се отмята от вече обещаните 370 лв. на пенсионерите.

Някой да излезе

и да се извини

на пенсионерите,

че увеличението няма да влезе в сила от 1 октомври, призова Радомир Чолаков от ГЕРБ. И показа първите страници на вестниците от сряда.

“Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие. Кажете истината – вие създавате хаос, за да не получат пенсионерите преизчисляване и добавки. Вие не искате преизчисление и трябва да си го кажете”, обвини пък колегите си от ГЕРБ Мая Манолова.

Финансовият министър Асен Василев защити предложението актуализацията на пенсиите да се случи от Коледа. Обясни, че е трябвало да се намери компромисен вариант, след като Народното събрание е приело две “несъвместими” предложения – за актуализация на пенсиите с коефициент 1. 35 и за 120 лв. добавка към пенсиите. Василев изтъкна, че след като парламентът е приел две взаимоизключващи се хипотези, е трябвало да се намери начин как това да работи и как да се осигурят необходимите средства.

“Г-н министър на финансите, това не са взаимно изключващи се решения. Това са взаимно допълващи се решения. Едното представлява преизчисляване на пенсиите като трайна мярка, другото представлява антикризисна помощ като временна мярка. Всичко това от 1. X. 2021 г. Големият въпрос е защо не искате да ги приложим и двете. Няма тепърва да агитирам колко е необходимо и колко възрастните хора в момента са засегнати, колко им е скъп токът, хлябът и лекарствата. Това е факт. Само ще ви кажа, че е възможно”, контрира соцлидерката Корнелия Нинова.

Според БСП има 455 млн. лева в допълнителните приходи на бюджета, с които от 1 октомври могат да се увеличат пенсиите и добавките към тях.

Социалистът Георги Кадиев пресметна, че увеличението на пенсиите още от 1 октомври

струва по 2 лева

на пенсионер

на ден

Колегата му от “Има такъв народ” Пламен Димитров го призова да каже кои данъци да се увеличат, а Тошко Йорданов му припомни Виденовата зима.

Все пак остава вариантът нов редовен кабинет да промени или да отмени всички текстове с новия бюджет за 2022 г. Шансовете ново правителство да направи бюджета за следващата година, който да е съгласуван със социалните партньори, между 10 и 31 декември не са големи”, предупреди Асен Василев още в сряда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ