Борислав Дионисиев остави 300 милиона лева богатство на жени, деца и любовници

7 Dni Bulgaria10.09.2021
борислав дионисиев

Внушително богатство, оценявано на поне 300 милиона лева остави за многобройните си наследници Борислав Дионисиев.

Известният бохем и бонвиван издъхна на 74-годишна възраст в деня на Съединението на България –  6 септември, след кратко боледуване. От семейството му запазиха в тайна от какво се е споминал някогашият журналист на култовото допреди 1989 г. списание „Отечество“, а негови близки категорично отрекоха мълвата, че си е отишъл след прекарана коронавирусна инфекция.

През последната година от живота си Борислав Дионисиев изглеждаше видимо уморен и се придвижваше с помощта на елегантен бастун с дръжка от слонова кост. Той обаче никога не разрешаваше на шофьора и охранителят си да го придържат, докато ходи гордо изправен, пък макар и с бастун в ръката.
„До последно живя пълноценно и с радост към живота. Не се лишаваше от 18-годишното уиски и от любимито си шампанско „Пол Роже“, известно като питието на Уинстън Чърчил“, споделят опечалени приятели на Борислав Дионисиев.
За разлика от повечето обитатели на едрия стопански елит, Борислав Дионисиев

говореше свободно няколко езика

и умееше да впечатлява с интелекта си всеки свой събеседник. Той комуникираше с лекота и с финес както с дипломати, политици, международни бизнесмени, писатели, журналисти и интелектуалци, така и с представители на работническата класа. „Винаги говореше със сервитьорите на „Вие“, всяка негова дума и жест издаваха класата му на истински джентълмен“, описват го приятелите му.
Борислав Дионисиев се дипломира в УНСС, специалност „Международни икономически отношения“ през 1974 г. и веднага след това започва работа в Института за съвременни социални теории. Специализира в Университета в Осло, Норвегия, а през 1981 г. е назначен за редактор на списание „Отечество“, където се издига до завеждаш международния отдел.
Журналистът и водещ от БНТ Георги Милков разказа, че Дионисиев е първият журналист в света, успял да интервюира президента на Гана Джери Ролингс след втория преврат и идването му на власт през 1983. Интервюто трябвало да бъде 20-минутно, но продължило повече от 3 часа.
През 1989 г. Борислав Дионисиев зарязва журналистиката и се впуска в прохождащия частен бизнес. Според думите му, през май 1989 г. по време на командировка в Лондон случайно се среща с един член на гръцката фамилия Вардиноянис, контролираща в ония години

капитал от над 8 милиарда долара.

Предложението към Дионисиев е да стане представител на мощната икономическа групировка за Източна Европа със седалище във Виена.
„Колебах се точно една седмица. Стоях в приятния си кабинет в редакцията на бул. „Витоша“, гледах през прозореца и се чудех да приема ли предложението. Тогава не знаех, че само след шест месеца в България ще настъпят кардинални промени, а след година-две най-доброто българско списание „Отечество“ вече няма да излиза. Предлагаха ми договор за три години. Мислех си, че ако не се справя, няма да мога да се върна към предишната си работа“, споделял е в едно от редките си интервюта Борислав Дионисиев.
Бизнесменът успява да убеди фамилия Вардиноянис да започне внос на нефтопродукти в България. Връща се от Виена, за да организира бизнеса тук. Става партньор с държавната тогава „Петрол“, след което създава собствена верига бензиностанции, първите частни в България. Борислав Дионисиев е и първия официален вносител за България на автомобилите от марката „Опел“ чрез дружеството си „Булвария“.
Като градска легенда се разказва, че Дионисиев е бил първия харесан за партньор в България от гръцкия хазартен бос Сократис Кокалис. Дионисиев обаче

отказва да се занимава с хазарт

и прави контакт на Васил Божков с гръцкия милиардер.
Борислав Дионисиев е сред основателите на създадената през 1993 г. Конфедерация на едрите индустриалци, известна като Г-13 заради броя на членовете й. Години след разпадането на Г-13 заради бизнес спорове между членовете й, Дионисиев е сред учредителите на бизнес клуб „Възраждане“ през 2001 г.

През годините Борислав Дионисиев притежаваше дялове в куп оборотни предприятия – „Балкантурист“, фармацевтичния гигант „Софарма“, който продава на Огнян Донев, „Електроимпекс“, „Машиноекспорт“, „Булярд“ и други. Негова собственост бяха десетки топ имоти в центъра на София, чиято обща пазарна стойност днес надхвърля 100 милиона лева. Сред малкото му бизнес неуспехи е неслучилият се опит да приватизира „Булбанк“.

Ценител на красивите жени, Борислав Дионисиев имаше три брака зад гърба си. Последната жена до него бе Михаела Калайджиева, близначка на Гергана Паси, съпругата на Соломон Паси. През 2014 г. Михаела роди син на 67-годишния тогава Дионисиев, който бе кръстен Борислав. Преди година двойката се раздели – публична тайна е, че Михаела заживя с Коко Каменаров, приятел на покойника, но това не развали отношенията им.

Борислав Дионисиев има още три деца от два предишни свои брака. От първата му съпруга се децата му Христо и дъщеря му Светла. Първородният син на Дионисиев – Христо, е сред успешните ресторантьори в София. Той

стопанисва най-изискания ресторант

в столицата „Къщата с часовника“, както и още няколко други заведения на жълтите павета. Почти всички сгради, в които се помещават заведенията му, са собственост на баща му Борислав.
Дионисиев има зад гърба си и брак с украинката Олга Шчербицка, дъщеря на изтъкнатия партиен държавен деец на СССР и първи секретар на ЦК на комунистическата партия на Украйна Владимир Шчербицки. От този брак е дъщеря му Рада, която първа от наследниците на Дионисиев го зарадва с внуци. Рада Дионисиева също развива мащабен бизнес, а познатите й казват, че богатството й по майчина линия е много по-голямо от състоянието на баща й Борислав Дионисиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ