Истината за 11-ти септември 2001-ва година – 20 години по-късно

Самолет

и Маруан ал Шехи правили всичко заедно в САЩ

– тренирали, пазарували, нощували в един дом,

установява разследване на 100-те агенти,

проследили живота на 19-те похитители.

Интимната връзка потвърждава при разпитите

и “мозъкът” на операцията Халид шейх Мохамед

Страстна любов между двама мъже терористи насочва един от самолетите вместо към Белия дом към Южната кула на Световния търговски център.

Тя не е била част от предварителните цели на “Ал Кайда”, когато терористичната организация е планирала зловещия си заговор преди 20 години.

Вицепрезидентът Дик Чейни по това време е в Белия дом, и е можело да бъде убит, но това не се случва. Вместо това умират хиляди под развалините на Южната кула.

Това посочва списание “Нюзуик” в поредица за събитието, което разтърси и промени света на 11 септември 2001 г. Сензационно в нея се разкрива, че двама от пилотите са имали любовна връзка и са решили да умрат заедно часове преди самите атаки.

Авторът на разследването Уилям Аркин базира твърденията си на хиляди страници от разпити на основните участници в заговора, затворени в Гуантанамо, и основно на признанията на “мозъка” на атентата – Халид шейх Мохамед. След 18 месеца прекъсване заради пандемията, той отново е изправен пред съда, но още не е получил наказанието си за стореното зло и за смъртта на 3000 души.

При разпитите основният организатор признава, че “Ал Кайда” е искала

да удари 3

вида цели –

военна,

политическа

и финансова

Скрити в планините на Афганистан, екстремистите избират Пентагона, Белия дом и Световния търговски център. Осама бен Ладен държал много да бъде ударен и Капитолия, защото смятал, че Конгресът е този, който безрезервно подкрепя Израел.

Терористичната организация обаче нямала намерения да праща самолети, които да се врежат и в двете кули близнаци в Ню Йорк. Халид шейх Мохамед дори посочил, че

самият той бил

изненадан от

този развой

и на няколко пъти при разпитите обяснява, че Мохамед Ата – базираният в САЩ организатор на нападението и пилот на полет 11 на “Американ еърлайнс”, който се забива в Северната кула, и Маруан ал Шехи, похитителят на полет 175 на “Юнайтед еърлайнс”, който се врязва в Южната кула, са направили това, защото не искали да се разделят в смъртта. Халид шейх Мохамед повтаря, че двамата са били необичайно близки и “различни” и така обяснявал защо не са се подчинили на инструкциите на висшестоящите в “Ал Кайда”. Той направо ги нарича “хомо”

Източници на “Нюзуик” от ФБР в началото отхвърляли хипотезата, че Южната кула не е представлявала интерес за ислямистите, но след преглед на фактите не изключвали подобна възможност. Особено онези агенти, които били натоварени да възстановят живота в последните месеци на 19-те похитители. След атаките повече от 100 агенти са получили задача да проверят всеки маршрут на терористите, всяка транзакция от кредитните и дебитните им карти, всяко храна, която са поръчвали, всяко място, което са посещавали, всяко телефонно обаждане и имейл, който са изпращали и получавйали.

Наистина се оказало, че през 15-те месеца, когато са живели в САЩ Ата и Ал Шехи са правили всичко заедно – тренирали, пазарували, живели под един покрив, прекарвали нощите заедно в хотели, когато пътували за срещи.

На самия 11 септември, когато били разделени на различни терминали,

Ал Шехи два

пъти позвънил

на Ата

С други думи, двамата се държали като влюбени. Нито един от останалите участници в групата нямал подобен профил, отбелязва .“Нюзуик”.

Рамзи бин ал Шиб, също задържан в Гуантанамо, базиран в Берлин боец, който осъществявал връзката на Ата с Афганистан, също потвърждава версията за любовната страст между двамата терористи пилоти. Той живеел в същия апартамент с тях в Хамбург и разказва, че Ата бил безутешен, когато се разделял с Ал Шехи, и непрекъснато се притеснявал дали младият му приятел (Ата е бил 10 г. по-възрастен) е добре със здравето.

Според “Нюзуик” Ал Шехи вероятно

е трябвало

да се вреже

в Белия дом,

където е бил вицепрезидентът Дик Чейни, но заради любовта той насочил самолета към Южната кула и така причинил огромен брой жертви. Според изчисления на инженери след атентатите, ако е била ударена само Северната кула, конструкциите са щели да издържат и нямало да се срутят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ