След 10 часа дебати, в 1,50 ч. на 11 септември държавата вече е с актуализиран бюджет

Парламент

Приходите ще са с 2,5 млрд. лв. повече, а разходите с 2,3 млрд. лв.

8 лв. партийна субсидия пак оцеля

Скандал в зала предизвика предложението пътните фирми да получат опция за разплащане

Христо Иванов събра подписи за насрочване на извънредно заседание на парламента

След 10 часа почти непрекъснати дебати, няколко прегласувания и периодично напрежение в зала, точно в 1,50 ч. на 11 септември държавните финанси бяха актуализирани.

Залата гласува на второ четене одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2,5 милиарда лева, а разходната част – с 2,3 милиарда лева.

Всеки допълнителен разход бе разписан в детайли за какво да бъде похарчен, за да не разписват „празен чек“ на правителството. Така, за здравеопазване са предвидени 225 млн. лв., в които са включени пари за ваксини и за закупуване на Ремдесивир. Депутатите разпределиха 60 млн. лв. за ведомствата, които отговарят за мигрантски натиск, ако това се наложи. За министерството на отбраната бяха гласувани допълнително 20 млн. лв., за МВР – 37 млн. лв. и за агенцията за бежанците 700 хил. лв.

Допълнителни 23 млн. лв. отидоха към бюджетите на образователните институции. Общините получават допълнителен трансфер от 100 млн.лв. заради ковид кризата. За първи път компенсации ще получат и авиопревозвачи и туроператори – туризмът получава допълнително 60 млн. лв. , а 6 млн. лв. са за обезщетения за провалени пътувания. Бонуси ще има за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

КЕВР обаче няма да получи първоначално предложените 16 млн. лв. за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения. Предложението на служебния кабинет бе да им бъдат предоставени тези пари, а наказанието за регулатора да бъде лишаване от пари за дрехи. Депутатите в зала обаче решиха обратното- оставиха пари за работно облекло, но не отпуснаха ресурс за загубените съдебни дела.

Предложението на служебният финансов министър Асен Василев да се промени закона за обществените поръчки, така че да може сключени договори за текущ ремонт между АПИ и пътните фирми, които протестират да бъдат анексирани с над 50% до стойността на фактурираните, сертифицираните и реално изработените дейности до края на годината обаче взриви залата.

„Това е много важно решение, тъй като става въпрос за около1,3 млрд. лв. Освен това разрешение позволява да се сключат и да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 милиона по тези договори за зимната поддръжка тази зима, за да сме сигурни. Т.е. ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки, мотивира се Василев.

„Това вече е върха на управлението ето на тези двама колеги министри – Петя Аврамова и Николай Нанков Това е върхът на тяхното управление, която кара народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки“, разгневи се Георги Свиленски от БСП. Радомир Чолаков от ГЕРБ попита как е възможно законодателният орган да се намесва във фирмени взаимоотношения. Малко след полунощ, той призова : „Моля наистина всички колеги юристи в залата, ама наистина от сърце ви моля, да излезете и да ми обясните какво точно ще гласуваме. Каква е неговата юридическа стойност и как законодателния орган променя договорни отношения.“ След още няколко гневни реплики стана ясно, че това предложение дори не подлежи на дискусия, тъй като не е съвместимо с предмета на обсъждането- дебати по бюджета.

Спор предизвика и настояването за намаляване държавната субсидия за партиите от 8 лева на един лев. „Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев“, предложи Тошко Йорданов от ИТН. „Бих размисъл върху вашето предложение, ако ми кажете затова, че не направихте правителството колко ще изхарчим сега за изборите“, опонира Иван Иванов от БСП. „Ние ще подкрепим това предложение от „Изправи сеБГ! Ние не идваме“ Ние също върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 г. заяви Мая Манолова. Предложението обаче не получи други гласове, извън тези на двете партии.

В един момент, по време на дебатите, Мария Капон от ИБГНИ и Иван Тотев от ГЕРБ застанаха заедно на трибуната, за да защитят предложение за допълнителен трансфер към общините.

„Ние сме от Майнатаун, моля ви се! Я сега тука, майна. А-а-а! Все пак Пловдив е нашата България! Я по-кротко!“, каза през смях Мария Капон и двамата с Тотев опитаха да обяснят за какво редакционно предложение настояват. Тотев прегърна съгражданката си с усмивка.

%Нашето предложение е трансферът към общините да бъде 370млн.лв. Това е отделно гласуване. И второто гласуване, което искаме, е сумата да бъде разпределена чрез изравнителната субсидия към 2018 г., каза Тотев.

„Значи, вижте сега – ние може всички да сме от различни партии. Обаче когато стане въпрос за Пловдив, много бързо се събираме. Така че, ако обичате, хайде малко по-кротко!“, обърна се към колегите си в залата Мария Капон, за да утихнат смехът и шума. Това обаче Атанас Костадинов от БСП, който се обърна към председателят на събранието Ива Митева с думите : „Както противопоставянето и хаосът, така и подобно веселие могат да ни излязат през носа. Моля, вземете мерки, такъв Пловдивски панаир да не се повтаря!“, призова той.

Минути преди финала на заседанието, Христо Иванов от ДБ обяви от трибуната, че са събрани 45 подписа за свикване на извънредно заседание за да се реши изваждането на специализираните съдилища от подчинението им на главния прокурор. Той призова депутатите в залата за още един подпис, за да може „този парламент да свърши една първа стъпка от съдебната реформа“. Минути по-късно, секторът на протестните партии посрещна с ръкопляскания Филип Станев и Тошко Йорданов от ИТН, които се подписаха под искането. Очаква се извънредното заседание да е в понеделник.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ