Икономистите с лоши новини: Не достигат хора за работа – търсят се спешно от инженери до сервитьори!

пари

Безпрецедентен недостиг на кадри у нас отчитат икономисти. Данните на Евростат показват, че 45% от предприятията смятат, че липсата на работна ръка ограничава производството им, предаде bTV.

Кризата с уменията у нас се задълбочава, а оказва се българите са сред най-уверените в Европа, че уменията им ще бъдат актуални и след 5 години.

В държавите от Източна Европа около 60-70% от работещите имат опасения доколко ще са адекватни уменията им, докато нивото на неуверените в България се доближава по-скоро до това в Германия и Австрия.

Проучване на Агенцията по заетостта  сред работодателите показа, че се търсят кадри на всички нива – както инженери, така и средни специалисти – техници, готвачи и сервитьори. Същите кадри обаче се търсят и в Западна Европа.

Всяка година, чрез една от агенциите за подбор на персонал, за работа в Австрия и Германия кандидатстват около 2500 души, 7-8 % от тях заминават.

„Това, което тази години се наблюдава е младите хора, 20-25 години, да не остават за дълго време. Отиват за кратки срокове в чужбина и се връщат”, обясни Катя Младенова, съдружник в Агенция за подбор на персонал за работа в чужбина.

Тези със семейства и деца обаче често търсят трайно установяване зад граница.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ