Искат 3 години затвор за Кирил Петков: „С този негов подпис е измамил всички“

кирил петков

Конституционният съд скоро ще се произнесе за гражданството на Петков, което и до този момент е очевидно, че е канадско. Това заяви проф. Михаил Константинов пред БНТ.

„Той е попълнил декларация, която накрая завършва със следния текст. Подаването на невярна информация се наказва по член 313 от Наказателният кодекс. Аз самият съм попълнил десетки такива декларации и знам какво означава. Този член предвижда три години затвор за попълване на невярна декларация, във връзка със закон. В декларацията се казва „нямам друго гражданство“, а не подал съм молба за нещо. Трябва да се установи гражданството му не само към ден днешен, а към 10-ти май. Тогава е назначен, тогава е издаден указа на президента. То е ясно, че той е канадски гражданин и до ден днешен. Това го казвам, за да сложим сол и пипер в манджата.“, обясни още проф.Константинов.

„На 19-ти август на сайта на канадското външно министерство се появи информация, че е подал молба. Значи към 19-ти август се индикира, че той е бил само апликант, т.е е подал молба. Дори на 20-ти август да е била удовлетворена, което е малко вероятно, то 20 август не е 10 май.“, категоричен е той.

Проф.Константинов е категоричен, че проблемът не е, че гражданството е канадско, а каквото и да е – чуждо.

„Проблемът, не е че е канадско, а каквото и да е друго. Законът вече беше прилаган и в други случаи в миналото при други лица. Жорж Ганчев, например. Текстът е дори над закона, защото фигурира в Конституцията, а тя е върховен закон. Не можеш да тръгнеш да строиш къща върху лъжа, върху блатиста почва. Не може с нарушение на Конституцията да се създава нещо, но съвсем скоро ще го разберем.“ , допълни още професор Константинов.

Константинов коментира и провеждането на изборите 2 в 1.

Избори 2 в 1 е логичното решение. Осен това е уредено в Изборния кодекс.“ Той припомни, че досега два пъти са се съчетавали избори 2 в 1. Първите избори 1991 година бяха местни и парламентарни, а през 2011 г. – бяха президентски и местни. А местните са най-трудните, така че тези избори трябва да са малко по-лесни,“ допълни той.

Специалистите са единни, че партия, която не издигне президентски кандидат, ще понесе щети. Това показва сериозно отношение, когато покажеш собствена сила“, каза проф. Константинов.

Той апелира към политиците да изкарат своите кандидати, а да не им „ги сервират“ в последния законен срок.

Призова също ЦИК максимално бързо да уточнят процедурата по гласуване и да осигурят максимално обучение.

Проф. Константинов припомни, че на последните избори 600 000 души по-малко са гласували. Хората трябва да бъдат убедени, че тяхното гласуване е важно, каза той и допълни, че ако излязат малко хора да гласуват, ще имаме доста непредсказуем резултат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ