Прокопиев, руската касичка Вальо Златев и мъжът на Мата Хари изливат пари в партията на Радев

7 Dni Bulgaria20.09.2021
валентин златев, ивайло първанов, георги първанов

Парите на трима босове стоят зад проекта на харвардското дуо Асен Василев – Кирил Петков и техния политически проект „Продължаваме промяната“. Това са Иво Прокопиев, низвергнатият от „Лукойл“ Валентин Златев и русенският бизнесмен Пламен Бобоков, чиито връзки в президентството са причината съветникът на Радев Пламен Узунов да бъде разследван за търговия с влияние, научи ПИК от източници от президентството.

Колебанията кой точно ще подпира финансово двамата бивши служебни министри, хукнали по политическатка писта, изчезнали окончателно на 15 септември, ден преди Румен Радев да обяви третото си за мандата и второ за тази година служебно правителство, от което отпаднаха именно сочените от медиите на Прокопиев за най-добри министри Василев и Петков.

На 15 септември един от най-енергичните строители на проекта ПП – Николай Копринков, който е негов секретар по вътрешната политика, но и бивш кмет на с. Труд, е завел в президентството сегашният кмет на Правец – Румен Гунински, виждат хора на „Дондуков“ 2. Според тях причината за посещението е настояването на Гунински дотогавашният служебен министър на туризма Стела Балтова да запази поста си, въпреки острите негодувания на бранша срещу нея.

Срещу това кметът на Правец обещал финансиране за проекта на Василев и Петков от страна на бизнесмена Валентин Златев, тъй като с Балтова като министър на туризма той смятал, че ще продължи да развива успешно хотелиерския си бизнес, на който единствено разчита, след като бе освободен от „Лукойл“.

Именно край Правец се намира супер луксозният хотел на Златев, в който вицепрезидентът Илияна Йотова ожени сина си в присъствието на Румен Радев. Гунински пък е свързан с бизнес и топли приятелски отношения със Златев и наследи баща му на кметския пост в Правец.

Това е и причината приближената на Златев пиар агенция на Диана Дамянова, която обслужва и „Лукойл“ още от времето на Златев, както и „Каолин“ на Прокопиев, да поеме грижите за имиджа на проекта на Василев и Петков. Дори е катапултирала там своята служителка Лидия Колева, стана ясно на вчерашната първа пресконференция на харвардското дуо като политическа двойка, която ПИК показа на живо.

Междувременно малко преди Кирил Петков да напусне Министерството на икономиката, там бе засечен луксозният автобомил на разследваният и обвиняем Пламен Бобоков, по чиято диктовка чрез съветника на Радев – Пламен Узунов, са назначавани посланици, както разкри обвинението.

Така кръгът от босове, които подпират финансово проекта на Василев и Петков ПП се затваря между тримата бизнесмени със спорна слава Иво Прокопиев, Валентин Златев и Пламен Бобоков. През годините и тримата преминаха през фазата от пламенни приятели на Бойко Борисов до яростни негови врагове. Сега и тримата са пряко заинтересовани от отстраняването на ГЕРБ и Бойко Борисов от властта. Тъй като проектът на Прокопиев с Христо Иванов очевидно се провали, в момента те са заложили на харвардското дуо на Радев.

Политическият им инженеринг силно притеснява не само Христо Иванов и неговата коалиция „Демократична България“, но и Корнелия Нинова, която е с твърде ограничени финансови ресурси и досега разчиташе на финансовите инжекции на Валентин Златев. Проектът на харвардското дуо обаче ще нанесе тежки удари в двете посоки не само на ниво парични потоци, но и електорално.

А посещението в президентството на кмета на Правец Румен Гунински в компанията на президентския съветник Николай Копринков, който шета из структурите на БСП в полза на Василев и Петков, е само още едно доказателство, че техният проект е именно на Румен Радев и приближените му олигарси.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ