Голям празник! Почитаме свети Максим Изповедник: Ето кой ще има повод да почерпи днес…

Празник църква

Днес е летният празник на свети Максим Изповедник. Паметта му се чества на 21 януари, а на днешния 13 август, Църквата си спомня пренасянето на мощите му.

Така на носещите името на просиялия светия – Максим, днес отново ще почерпят своите близки, родственици и приятели.

Преподобни Максим Изповедник получил високо образование, заемал висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.). При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово внушение папа Мартин свикал събора в Латерана против ереста.

Като научил това, император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и поискал да го изпратят в Цариград. Като не успял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и вражда против царя.

Нанесли му побой, тъй че земята около се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, починал в 622 година.

На днешната дата се празнува пренасянето на мощите му от мястото на неговото заточение и смърт в столицата Цариград. Обаче и известният съставител на жития св. Димитрий Ростовски признава, че не могъл да намери сведения кога и при кой византийски император или патриарх станало това пренасяне.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ