Почтено да ви е! Кумецът на Маргина, с 30 млн. от обществени поръчки, е човекът на Канадеца в Пловдив

7 Dni Bulgaria21.09.2021
74

Бизнесменът Георги Цанков е едно от имената, което се тества като важен човек в пловдивския екип на партията „Продължаваме промяната“ на Асен Василев и Кирил Петков, съобщи „Марица“. Самият Цанков нито отрекъл, нито потвърдил пред изданието, но заявил, че симпатизира на проекта.

Новината е огромна изненада, като се има предвид профила, който Кирил Петков очерта в търсенето на партньори. Георги Цанков има дълго политическо минало. Той е бил в различни формации в няколкото си опита да стане кмет на община „Родопи“, където в момента е председател на Общинския съвет.

Бизнесменът е известен като един от най-големите бенефициенти на публични средства, свързани с доставката на храни. В момента е собственик на 6 фирми. Около някои от дружествата му често избухват медийни скандали, макар че нито един до момента не е стигал до прокуратурата. В този смисъл вероятно става дума за петна, които могат да бъдат изтрити, каквото е изискването на Петков и Василев. Дори да е така, Цанков е една от най-спорните фигури в политиката в Пловдив и областта.

Георги Цанков е 12 години общински съветник, учредител на коалиция ФОРОР (Формация за обединение и развитие на община „Родопи“). Той е трети пъти председател на Общинския съвет в „Родопи“. На местните избори беше кандидат за кмет на „Родопи“ и водач на листата от Mестна коалиция Обединени земеделци (СДС, ВМРО-БНД). Той събра 2566 гласа, или 19,63% от вота.

ФОРОР бе създадена през 2011 г. в навечерието на местните избори. В нея влизаха партиите СДС, ДСБ, „Обединени земеделци”, ССД, БДС „Радикали”, ЛИДЕР, НДСВ, „Движение Гергьовден” и няколко сдружения. Кандидат-кметът на тази коалиция Георги Цанков стигна до балотаж с кандидата на ГЕРБ-СДС Пламен Спасов. В местния парламент тогава от ФОРОР успяха да влязат 7 съветници. ФОРОР като структура продължава да съществува във всички населени места на община „Родопи“.

Георги Цанков е завършил пловдивското спортно училище, където е бил състезател по гребане. Негов кум е Николай Маргин-Малкия Маргин, с когото го свързва дълга дружба.

В Пловдив фирмите на Цанков от години са един от най-редовните играчи в обществените поръчки за доставка на храни за училища и забавачки. По груби сметки с „Фууд Деливъри Експрес“ ЕООД бизнесменът е завъртял обществени поръчки за над 31 милиона лева. С другата си сериозна фирма, с която участва в търговете из цялата страна – ЕТ „Фантастика-95“, Цанков пък е още по-напред – с над 91 милиона за всичките години от създаването на фирмата.

В националните новини обаче Цанков влезе с голям скандал. През 2012 г. се оказа, че в храни за социално слаби, финансирани по европейска програма „Благотворителност“, има гъгрици и червеи. Случаят беше широко раздухан, като доставчикът ЕТ „Фантастика -95“ бе заплашен от солидни санкции – общо около 120 000 лева.

В своя защита тогава Георги Цанков свика пресконференция и не се умори да повтаря пред медиите, че намерените вредители в пакетите с боб са атака от конкурент.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ