Голям удар по джоба на всички шофьори в България! Задължителната „ГО“ скача двойно: Ето колко ще плащаме вече…

застраховка гражданска отговорност

След няколко години на застой само в рамките на 12 месеца задължителната по закон застраховка за автомобила е скочила с 50 на сто, съобщава „Монитор“. Най-ощетени са собствениците на МПС-та с регистрация в големите градове и младите шофьори. Заради засилената конкуренция на пазара данните показваха друга реалност в периода 2011 до 2017 г., когато те се понижаваха.

През тази година за пръв път има по-значително поскъпване на полиците – например при опитните шофьори е между 25% и 30%.
С 50 на сто повече обаче, или 270 лева, ще платят за полицата собствениците на възраст под 25 години на най-масовите автомобили с до 1300 кубика обем на двигателя, а с 15 лева по-малко шофьор от по-малък град. С 80 лева пада цената, ако собственикът на колата е на възраст 35 години.

При по-мощните автомобили до 2000 кубика скокът в цените на задължителната застраховка е около 30 на сто. Така, ако сте шофьор над 25 години, в Пловдив ще платите 230 лева, а в Малко Търново – 205 лева. При колите с най-мощни двигатели картинката не е по-различна, ръстът е също 30 на сто за всички възрасти техни притежатели.

В момента три са основните фактори, които влияят на цената на „Гражданска отговорност“. На първо място е възрастта на водача, следвана от обема на двигателя на колата и мястото на регистрация и годините на возилото, като при промяна на всяка от тях се мени и цената – по-голям мотор и по-стар автомобил я повишават. В стойността на застраховката са включени задължителните 11,50 лева, които застрахователните компании внасят в Гаранционния фонд, стойността на стикера за валидност, който се лепи на возилото и 2 на сто данък върху застрахователната премия.

Застраховката (която е сред малкото, която правим за другите, а не за себе си) ще продължи да поскъпва и напред във времето. Такъв сигнал беше даден и от доклад на Комисията за финансов надзор. В него се посочва, че техническият резултат от застраховката „Гражданска отговорност“ за миналата година е отрицателен. По-лесно казано платените от водачите им премии не покриват разходите на застрахователните компании по обслужване на дейността. Средна цена от малко над 200 лв. за „Гражданска отговорност“ е недостатъчна при ежегодно увеличаващите се разходи за обезщетения за миналата година. Остава водачите да чакат въвеждането на системата „бонус-малус“, която се забавя за пореден път, но ще въведе по-справедливо определяне на цената.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ