Професор Витанов: Искат да ме убият! Събират се някакви да ме погребват! Плашат още Балтов, генарала…

Проф. Николай Витанов

Кой е той

Проф. Николай Витанов е учен, физик и математик към Института по механика на БАН. От миналата година ръководи екип, който прави анализи за борбата с коронавируса.

– Проф Витанов, казахте, че са ви заплашвали. За какво става дума?

– Заплашват ме, да! Има мейли, има и други неща. Ако отворите интервютата ми, които са достъпни в мрежата, ще видите под тях многобройни заплахи за саморазправа. Дори през ноември миналата година стана нещо, което досега не съм коментирал.

– Какво стана?

– Имаше директно посегателство срещу мен. Бяха направили нещо по колата ми. За щастие го забелязах и това ме спаси. Ходил съм в казармата и винаги си преглеждам колата, преди да тръгна на път. Повредата беше наистина сериозна. Но не съм човек, който ще седне да се оплаква и да опищи медиите за нещо такова.

– Казахте, че получавате мейли със заплахи. Какво пише в тях?

– Директни заплахи за физическа разправа! Тези мейли идват от криптирани сървъри, от които не може да се проследи кой ги е изпратил. Значи човекът, който ги изпраща, знае, че върши нещо незаконно. И въпреки това ги изпраща.

– Как си обяснявате това? Защо получавате тези заплахи?

– Преди да стана част от щаба и да се занимавам с COVID, никога не са ми се случвали подобни неща. Значи тези заплахи са свързани с тази ми дейност. Вероятно е свързано с това, че дразня някои хора с числата и анализите, които правя. Числата не лъжат и както виждате прогнозите, които правя, се случват. Предполагам, че става въпрос за хора, които не харесват това, с което се занимавам. Примерно човек не иска да носи маска, не иска да спазва мерки, не иска да си слага ваксина. Присъединява се към антиваксърски и антиковид теории и изведнъж идва някой и му казва – „Идва нова вълна, болните ще се вдигнат, пазете се!“. И на него това му е неприятно. Това е против разбиранията му и той се дразни.

– Чак толкова да се дразни, че да заплашва с убийство?

– За жалост се стига до такава ситуация. Една четвърт от българския народ не иска и да чуе, че този вирус може по някакъв начин да му развали живота, че трябва да се ваксинира, въобще, че има такова нещо. Повечето спират дотам. Но има един малък процент, който се фиксира и започва да пише по форумите. От тях друга малка част се радикализират и започват да пишат мейли. И накрая една съвсем мъничка част от тях се радикализират крайно и започват да действат.

– Сезирали ли сте някой за заплахите и за това, което ви се е случило миналата година?

– Не съм сезирал никой, защото не ме е страх! Който иска да се сезира, да се сезира, каквото има, съм го казал. Достатъчно е да се погледнат коментарите под интервютата ми, които излизат в мрежата. Под последното, което бях дал онзи ден, има седем заплахи за физическа разправа и три заплахи за убийство. „Няма ли кой да го убие тоя?!“, „Докога тая гнида ще ходи по земята?!“, „Дайте да се съберем да идем да го пребием!“. Такива неща пишат. Но какво да се занимавам с тях? Знам, че един ден ще умра. Големият началник, като реши, ще ми вземе живота. Какво има да се оплаквам, да ходя, да занимавам полицията…

– Говори се за ултралеви, които нападат пунктове за ваксинация и отправят заплахи. Имате ли някакви наблюдения в тази посока?

– Не мога нищо да ви кажа. Макар да бях в щаба, никога не съм участвал във взимането на решения. Моята работа е анализи и прогнози. Бях малко настрани и колкото и много да са заплахите срещу мен, все пак са по-малко, отколкото са тези срещу Кантарджиев, Кунчев, Мутафчиев и Балтов.

– Значи и тях ги заплашват?

– Разбира се! Той генералът даже се беше оплакал един път и го намериха човека кой е. Кунчев, горкият, той сигурно е рекордьор. Питайте го да ви покаже какво получава на мейла си. При мен ако са няколко заплахите, при него са неколкостотин. И всичко това заради заразата.

– Как ще се развие тя?

– Вече е ясно, че ако някой не е вярвал, че ще има нов пик, вече би трябвало да се убеди в това. Данните от днес (вторник – б.а.) ясно говорят в тази посока. Това, което бях казал в средата на юли, се случва. Времето се разваля, хората се събират повече на закрито, ученици и студенти тръгват на училище – това са все фактори, които влияят за вдигане на вторичния пик и заразата ще се развива.

– Докога?

– Мога да дам отговор на този въпрос, но нека на него отговорят хейтърите, които ме заплашват с физическа разправа и убийство. Нека те ги дават, да видят какво е. Нека тях ги заплашват с убийство! Аз ще коментирам само твърдите данни.

– Какво предстои? Да се повтори моделът от миналата година? Спад на болните в края на годината и нова вълна януари-февруари?

– Не! Миналата година заразата беше друга и нямаше ваксини. Първо този пик трябва да се надигне и да спадне. След това ще видим. Зависи от това как ще се развие вирусът. Пътищата са два: добър, при който става по-заразен, но по-лек, и лош, при който вирусът става по-смъртоносен. Засега той е тръгнал по добрия път. Но аз не съм компетентен в тази сфера. Надявам се да еволюира в посока на обикновен грип. Ще отслабне, хората ще си го хващат и все по-малко случаи ще стигат до болница. Засега, слава богу, натам вървят нещата. Много голямо значение има и кога ще се появи медикамент за лечението на COVID. Това би трябвало да стане скоро, до края на следващата година най-късно. Надявам се тогава проблемът да приключи, защото ми омръзна вече петстотин дни да се занимавам с това и да получавам заплахи за работата си.

Интервю за вестник 24 часа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ