Содом и Гомор по родното черноморие! Срамни болести плъзнаха навсякъде – голяма опасност дебне палавите туристи…

Плаж

В разгара на летния сезон се увеличават случаите на срамни болести, особено по морето. Това се вижда и от данните за регистрираните случаи на полово предавани зарази. Най-често срещаната е сифилис. През първите шест месеца на годината близо 300 души са пипнали болестта, пише „Телеграф”.

На второ място е хламидийната инфекция, която е заразила 92-ма. Последна в списъка е гонореята. Едва 20 души са дали положителен резултат от теста за трипер, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Оказва се, че докато столичани водят класацията по заразени със сифилис, в Бургас и Варна сеят другите две най-разпространени срамни болести. Само през месец май в Бургас са регистрирани 10 човека със сифилис, а във Варна – 6 с хламидия. Месец по-късно са доказани нови пет заразени от срамни зарази в черноморските градове, а през юли – други 12. В морската столица е отчетен и 1 случай на гонорея. Специалистите обаче са категорични, че пикът на полово предаваните болести тепърва предстои.

Най-често хората се заразяват през лятото, когато има по-рискови сексуални контакти с повече партньори. След това хората се прибират по родните си градове и през есента често се изследват. Едва тогава се регистрират и повечето случаи. Така в края на годината и началото на следващата може да се забележи пик на срамни зарази в някои от областните градове. Често такова нарастване се наблюдава в Пловдив, Смолян и Добрич.

Поради тази причина клиники, лаборатории и гинеколози са се активизирали с промоции за изследване на полови болести. В сайтовете за колективно пазаруване гъмжи от оферти. Така например срещу ваучер от 33 лева можем да си закупим пакет „полово предавани болести”. В него са включени изследвания за хламидия, ХИВ, сифилис, хепатит В и С.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ