Ето ги! Изтекоха имената на двамата любимци на Бойко, които ГЕРБ хвърля срещу Радев на изборите

7 Dni Bulgaria24.09.2021
Бойко Борисов, томислав дончев, екатерина захариева

След дълги сондажи, ГЕРБ в крайна сметка ще издигне една от най-силните си фигури за президент – заместникът на Бойко Борисов Томислав Дончев. Бившият вицепремиер почти сигурно ще се включи в битката за „Дондуков”2 срещу Румен Радев.

В кандидат-президентския тандем като вице ще се включи Екатерина Захариева, която освен че бе външен министър, е и дългогодишна фаворитка на експремиера Борисов. Дончев ще бъде номиниран, след като останалите, които бяха спрягани за най-трудното състезание през ноември, един по един отпаднаха.

Не е за пренебрегване и фактът, че вторият в ГЕРБ се ползва с доверието на Борисов и е фигура, която се харесва не само вътре в партията, но дори и сред опонентите на бившите управляващи. Дончев е човекът, който държи комуникацията дори с политиците вдясно. Спецът по еврофондовете оглавяваше и предизборния щаб на старите управляващи и се смята за врял и кипял в изборните войни.

В ГЕРБ са стигнали до сложния избор, след като един от най-желаните за мястото на Радев – бившият шеф на „Пирогов” Асен Балтов, сам се е отказал от номинация заради драмите покрай уволнението си и преживените здравословни проблеми и сам е взел решение да не се впуска в голямата политика засега. През юли, след изборите, медикът лежа в болница с тежка хипертонична криза и едва се възстанови. След това той бе подложен на унищожителен натиск от Радев и марионетката му Стойчо Кацаров.

Другите спрягани за кандидат-президенти на ГЕРБ – някогашният главен прокурор Борис Велчев и бургаският кмет Димитър Николов също са преценили, че нямат ресурс и не биха се обвързали с почти обречена кауза.

Затова и тежкият избор е паднал върху Томислав Дончев, който макар че след падането на ГЕРБ от власт се зарече да си почива от политиката, явно е размислил и не е намерил сили да откаже да спасява партията в критичния момент.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ