ПЛОВДИВ ПОЛУДЯ ОТ КЕФ! Токущо оправдаха д-р Димитров за убийството на крадливия циганин

16

Искам справедлива присъда. Това бяха последните думи на д-р Иван Димитров пред пловдивския окръжен съд. След това магистратите оправдаха медика за убийството на Жоро Джевизов-Плъха. Рентгенологът получи 2 г. условно за незаконния си пистолет, с който стреля по крадеца и го рани смъртоносно.

„Съжалявам за всичко, което се случи. Не исках така да се получи“, каза още медикът, обвинен в убийството на Жоро Джевизов-Плъха. Той нахлу на 1 срещу 2 март 2018 г. посреднощ в жилището на медика, за да краде. След схватка между двамата, апашът успял да рани с нож в крака стопанина. Лекарят стрелял във въздуха с незаконния си пистолет веднъж, но Плъха продължил да се саморазправя, запращайки метална табела към Димитров. Вторият изстрел се оказал фатален за нападателя. Джевизов успял да пробяга 110 метра и е открит проснат върху капака на автомобил.

Предишен състав на пловдивския окръжен съд оправда медика, но на втора инстанция делото беше върнато за доизясняване на фактическата обстановка.

Прокурорът Георги Пенев сега пледира за условно наказание на д-р Иван Димитров. Той припомни как в първите дни след убийството се организираха митинги в защита на медика. „То не бяха шествия, демонстрации, упражнения на специалисти по криминология, пеналисти и журналисти. Това, което беше изнесено първоначално в медиите, се установи в съдебната зала, че не отговаря на истината. Сега единият от участниците е мъртъв, а другият е подсъдим“, посочи обвинителят. Той припомни думите на съпругата на Плъха Надежда Стоева, според която мъжът й ходел да краде, за да изхранва семейството си. При всяко нахлуване в чужд имот той се дрогирал. „При условие че действието се е развило между двама души посреднощ, не можем да дадем вяра на казаното от подсъдимия. Безспорно установено е произвеждането на изстрел с незаконно оръжие. Това говори за превишаване на пределите на неизбежната отбрана от страна на лекаря“, изтъкна прокурорът.

Още в началото на днешното дело бяха показани веществени доказателства – три ножа, метална брадвичка, 17 броя гилзи.

„А къде е златният синджир на Жоро“, попита майка му Златка Атанасова. Масивният ланец също беше представен. Истински спор предизвика кой е неговият притежател. „Жоро се върна от Германия с този синджир, носеше го непрекъснато. Обичаше злато“, заяви майката.

Д-р Иван Димитров настоя, че ланецът, който е с масивен кръст, е негов. „Беше закупен през 1993 г. от Солун от родителите ми. Синджирът тежи 80 грама, а кръстът – 10. Имам много снимки с него. Сутринта влязох да се къпя и го свалих. Така се е оказал в торбата с дрехите за пране“, обясни подсъдимият. Майката на Плъха посочи, че са мюсюлмани, но това не пречило синът й да носи и златен кръст.

„Не е налице престъпление, за което е обвинен д-р Димитров. Той е действал в условия на самоотбрана“, категоричен е адвокат Георги Кутрянски.

Той припомни, че домът на Димитров е бил няколко пъти обект на кражби. Потърпевшият е подавал сигнали, но без резултат. „Клиентът ми е ползвал оръжието, за да се защити. Като е незаконен пистолетът му какво да прави? Да го хвърли и да се остави да го убият?“, попита Кутрянски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ