Проф. Константинов стряскащо: Съвсем близо е голямата опасност Турция и Гърция да се „сбият“, а българската армия…

Михаил Константинов

Моментална реакция след антибългарската постъпка на македонския премиер Зоран Заев липсваше както от страна на премиера Бойко Борисов, така и на президента Румен Радев. Това каза пред „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Той уточни, че основните политически сили се обвиняват за неща, за които самите те могат да бъдат обвинени, в случая бавната реакция по такъв важен външнополитически въпрос.

По-бързи действия от страна на президента са необходими и по въпроса за българската армия, коментира политическият анализатор. „Аз не виждам през последните 25 години някой да е направил нещо особено полезно за българската армия. Всички правителства през тези години могат да бъдат обвинени в неглижиране на проблемите в армията ни. А която държава няма армия, ще се наложи да храни чужда армия – това е една стара мисъл на Наполеон. Прав е президентът Румен Радев, че трябва да се действа по-интензивно, но това трябваше да се направи още от предишните правителства. Каквото било – било, дано сега с общи усилия институциите в България обърнат нужното внимание на армията, за да я подготвят за съответните заплахи. Цялата политическа класа трябва да е обединена в лицето на тези опасности: няма управляващи и опозиция, няма ГЕРБ и БСП – трябва да има само национален интерес“, коментира проф. Михаил Константинов.

Той обясни, че ако Гърция и Турция се „сбият“, както често е било в миналото, България ще стане основен фактор на южния фланг на НАТО и отговорностите ѝ многократно ще нараснат. Възможно е Турция да замрази членството си в Алианса, прогнозира анализаторът.

Проф. Константинов допълни, че тези опасности са съвсем близо и е време българската армия да бъде подготвена за тях.

Той коментира и заформилия се задочен спор между президента и управляващите около несебърския бос Димитър Желязков. „Свързаността между политиката и престъпността, особено по Черноморието, където е най-видна, трябва да бъде прекратена. Господин Димитър Желязков е консултант в една фирма, в която изпълнителен директор е бившия шеф на полицията в Бургас, на който брат му е шеф на затворите. Отново същата обвързаност.

Една от основните функции на българският президент е да бъде обединител на нацията. Това не значи, че той няма право да критикува отделни порочни практики, напротив, има пълното право, и даже бих казал и моралното задължение. Но президентът не трябва да оставя чувството, че е на страната на една от двете политически сили“, посочи още той.

Политическият анализатор проф. Михаил Константинов каза още, че е комично да се търси вината в определена партия за създалата се ситуация по отношение на Димитър Желязков, и уточни, че това е порочна практика, която трябва да бъде постепенно изоставена.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ