Общинският съвет обяви „нулева година”, в града няма нито един достоен!

4

Варна няма да има почетен гражданин тази година. С голямо мнозинство Общинският съвет подкрепи решението на комисията по култура и духовно развитие, която не одобри тазгодишните номинации за удостояване с престижното отличие.

За почетни граждани бяха предложени проф. д-р Димитър Камбуров – учен и лекар, дългогодишен ректор на Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“; Борислав Ралчев – юрист, общественик и политик; Стефан Янев – спортист, спортен журналист, публицист; Пенко Николов – състезател и треньор по хандбал; Елка Няголова – поетеса; Йорданка Ненчева – председател на Асоциацията „Да съхраним жената“; Паню Панев – един от собствениците и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с поддръжката и модернизацията на инфраструктурата в града; Керан Михалев – състезател, преподавател и треньор по борба; Милка Кайкова – общественик, заслужил деятел на БЧК.

От трибуната в зала „Пленарна“ бе изказано мнението, че много варненци имат заслуги към града, но за да са носители на титлата, те трябва да имат изключителен принос за развитието и издигането на авторитета на Варна. Стойността на званието „Почетен гражданин“ като най-високо отличие не бива да девалвира, както се случва през последните години, изтъкнаха съветници. Те са категорични, че трябва да се съхрани достойнството на наградата, връчена за първи път през 1879 г. Според местни парламентаристи колкото по-труднодостъпна е една награда, толкова по-ценна е тя. Те се обединиха около мнението, че е време да се направят промени в статута за удостояване с почетни знания и отличия на Община Варна.

По тези съображения Общинският съвет реши тази година да не бъдат връчвани и почетни знаци „За заслуги към Варна“. Съветниците не одобриха предложението Атанас Пеев –  краевед, родоизследовател и журналист, да получи почетен знак „За заслуги към Варна” – златен. Номинираните за почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен – Франциска Йорданова (читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“), Кирил Аспарухов (поет, журналист, шоумен и танцьор) и Петър Пасев ( с принос в издигане авторитета на варненския спорт), също не събраха необходимия брой гласове.

Не е прецедент в новата история на Варна градът да остава без почетни граждани. След началото на демократичните промени у нас престижното отличие не е връчвано през 1990 г., 1992 г., 1994 г. и 2008 г.

Първият почетен гражданин е кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, удостоен през юни 1879 г. До 9 септември 1944 г. носители на званието са девет души, сред които са Стефан Стамболов, Николай Игнатиев, основателят на Икономическия университет във Варна проф. Цани Калянджиев, кметове.

Първият удостоен със званието след Деветосептемврийския преврат е варненецът Никола Стоянов, който с дарението си на лекарства спасява стотици човешки животи. Последният носител на титлата преди промените е Ивайло Маринов, боксьор №1 на България за ХХ век.

В списъка на почетните граждани фигурират проф. Панчо Владигеров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, акад. Никола Манев, Валери Петров, Николай Гяуров, проф. Парашкев Хаджиев, Христо Стоичков, Валентин Йорданов, Йордан Йовчев, Иван Станчов, кап. Георги Георгиев, Григор Димитров, Стела Енева, семейство Нейкови – Сия, Емил, Румяна и Свилен Нейкови, и много други.

Днешното заседание на местния парламент започна с минута мълчание в памет на общинския съветник д-р Веселин Ангелов, който почина в края на юли.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ