Зловещи новини за Радев! Освен ГЕРБ, още ДПС, Симеон II и част от БСП застават зад Герджиков

7 Dni Bulgaria30.09.2021
payimage-504285

Днес се появи нова политическа бомба, свързана с името на евентуалния кандидат на ГЕРБ за президент. БЛИЦ припомня, че според най-новата версия ректорът на Софийския университет (СУ) проф. Анастас Герджиков ще се кандидатира за президент. „Той ще получи подкрепата на ГЕРБ“, заявиха източници в партията.

Това не означава, че формацията на Борисов няма да издигне свой кандидат.

Официално кандидатурата на Герджиков, който вече втори път е ректор на най-старото висше училище в България, ще бъде внесена от Инициативен комитет като най-вероятно ще бъде подкрепен и от ДПС, и от среди в БСП, както и от патриотични организации. Очаква се проф. Атанас Герджиков да получи подкрепата на Симеон II, както и на кръгове около НДСВ.

Преди официално да стане ясно дали ректорът на СУ ще се изправи в сблъсък с Румен Радев за президентския пост, да припомним как протоколът на президента разгневи проф. Герджиков.

Това се случи по време на честванията за 24 чай през 2019 година, когато бе променен реда на празничното шествие по искане на Протокола на президентството. По традиция в челото на шествието винаги върви духовенството, към което се присъединяват и представителите на СУ – академичния съвет и ректора. Но те бяха изместени от политиците след промяната направена по искане на Протокола на президенството. Което бе повод за остър коментар тогава от ректора на СУ проф. Атанас Герджиков:

„На този светъл празник няма да коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция“, каза малко след 24 май 2019 г. спряганият днес за фаворит на ГЕРБ за президент проф. Герджиков.

„През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред.

Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово – култура и духовност не се наливат насила.

Винаги традиционният ред е бил следният – най-отпред върви българското духовенство, което и сега е сред нас, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник“, каза ректорът на СУ.

Ректорът посочи през 2019 г., че причината е, че светът и образованието се промениха много през последните десетилетия, а промените, които предстоят, са още по-големи.

„Преди 30 години написах дипломната си работа на пишеща машина, защото компютрите не бяха достъпни. Интернет беше създаден, но никой не беше чувал за него. Мобилните телефони не съществуваха, а сега смартфонът в ръката ни е много по-мощен от тогавашните компютри. Дистанционното обучение представляваше учебници и материали, изпратени по пощата. И най-смелото въображение не можеше да си представи социалните мрежи. Японски фирми се отказваха да създават изкуствен интелект поради убеждението на водещи учени, че това е принципно невъзможна задача“, отбеляза преди години проф. Герджиков.

Той добави, че придобивките от последните 30 години не са просто технически удобства. Това са открития и изобретения, които промениха начините, по които се информираме, учим, работим, правим изследвания, събираме и съхраняваме данни, четем, слушаме музика, гледаме филми, общуваме помежду си.

По думите на ректора на СУ от 2019 г., няма сфера на живота, която да не е засегната от тази революция – личният и професионалният ни живот, работата в завода и в изследователската лаборатория, средствата за комуникация и транспортните средства, стоките и услугите, туризмът, спортът и развлекателната индустрия, сигурността и опасностите пред нея и така до безкрайност.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ