Честит ви октомври от Радевата зима: Колбасите 10% нагоре, хлябът с 25%, олиото с нови 15%

7 Dni Bulgaria30.09.2021
payimage-288212

Основни храни сериозно поскъпват през октомври.

От Асоциацията на месопреработвателите в България вече предупредиха за ръст на цените на колбасите от 8-10%. „Ние започваме да уведомяваме търговските вериги и контрагентите ни, че от началото на октомври увеличаваме цените на месните продукти заради скока в цените на тока, природния газ, горивата и останалите високи производствени разходи“, заяви пред специализирания сайт „Агрозона“ Атанас Урджанов, председател на асоциацията.

Месопреработвателите посочват, че до момента пазарът на месни продукти е бил стабилен, с добри продажби през лятото благодарение на силния туристически сезон. Ценовият скок на енергийните суровини, както и на говеждото и пилешкото месо обаче правят удържането на цените на колбасите невъзможно.

„В момента единствено евтино в България е свинското месо, но ние не правим продукти само от свинско месо. Говеждото е с много висока цена, пилешкото е поскъпнало. През тази година фуражът също много се увеличи и това рефлектира върху изхранването на птици, говеда, свине. Задържането на цената на свинското е поради големия внос от Германия, тъй като Китай не беше отворил и германците имаха по-голямо производство на свинско“, обясни Атанас Урджанов.

Хлебопроизводителите тези дни също предупредиха за ръст на цените на хляба през октомври, когато в мелниците вече ще влезе новата реколта пшеница. „В момента цената на пшеницата е около 50% по-висока от цената ѝ по същото време миналата година“, посочи Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Заради драстичното увеличение на цената на производствената енергия – ток и природен газ, както и заради нарасналите транспортни разходи от поскъпването на дизела хлебопроизводители вече прогнозираха до 20-25% ръст на цената на хляба до края на годината.

В края на жътвената кампания има голямо предлагане на слънчоглед на цени по-ниски от тези в началото на годината за старата реколта, което е добра новина за производителите на олио. Растителната мазнина обаче вече стана рекордьор в поскъпването през летните месеци с ръст над 40%. Така, че тя ще поскъпне само с още 10-15.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ