Майка на 3 деца, полковник, звезда на ЦСКА! Това е вицепрезидентът, който застана до Герджиков

7 Dni Bulgaria03.10.2021
payimage-504821

Една силна и волева жена застава до кандидата за президент проф. Анастас Герджиков. Полковник Невяна Митева се впуска в надпреварата за „Дондуков“ 2 като кандидат за вицепрезидент. Тя изминава всяко стъпало на кариерната стълбица с достойнство, а професионалните й победи не се дължат на партийна подкрепа или лобиране.

Днес номинацията на проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева бе представена официално в зала 6 на НДК.

По време на представянето кандидат-президентската двойка приветства членовете на Инициативния комитет, в който влизат видни интелектуалци, учени, културни дейци, представители на всички сфери на обществения живот в страната.

Коя е Невяна Митева?

Родена през 1970 г. в Добрич, тя завършва Националната спортна академия, а по-късно е треньор по плуване в ЦСКА. Митева има серия от постижения в плуването – на 18 г. тя участва в Олимпиадата в Сеул в щафетата 4 х 100 м бътерфлай заедно с Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова. Отборът стига до 6-то място в окончателното олимпийско класиране. Митева плува и на финала на 100 м бътерфлай, но остава дванадесета в света.

Невяна неслучайно попада във военната професия. В началото я произвеждат в офицер, заради спортните й заслуги и участието й в олимпийските игри. По-късно е изправена пред избора да продължи със спорта или да се гмурне във военната професия. Избира второто. И въобще не съжалява за това. Тази служба тя сравнява със спорта и е убедена, че погледът на един спортист е от огромно значение в нея. Защото без дисциплина, упоритост и ежедневно доказване, няма как да оцелееш: “Важно е дори когато не умееш нещо, да се бориш срещу него и да го направиш, а не да вървиш с женското напред и да смяташ, че някой друг трябва да го свърши.” Една жена на такава позиция се сблъсква и с много предразсъдъци, тъй като повечето й колеги смятат, че е нагазила в мъжка територия. Това я кара да бъде още по-упорита и да работи два пъти повече, за да докаже, че е наистина добра в това, което прави: “А и едно от най хубавите неща във военната професия е, че всеки колега ти пази гърба в буквалния смисъл. Тази сплотеност е чудесна”, казва Митева.

През 1989 г. постъпва в армията. Според биографичната й справка от форум на „Жените в бизнеса“, между 1998 и 2000 тя е заместник-командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката.

След това служи като PR-специалист и специалист „Човешки ресурси“ във ВВС. През 2005 г. става първата жена, завършила специалност „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Военновъздушните сили“ във Военната академия „Г.С. Раковски“.

Между 2007 и 2009 година е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб (по това време – ген. Златан Стойков).

Според биографията й – през 2009 г. е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция „Отбранителна политика“ на Министерство на отбраната.

Медиите помнят любопитен момент от биографията на Невяна Митева. През 2011 г. тогавашният американски посланик Джеймс Уорлик се самопоканва на бъдещото производство в генералски чин на подп. (тогава) Невяна Митева, шеф на Сдружението на жените военнослужещи. Митева е председател на Сружението на жените военнослужещи от 2009 г. – в това качество е водила различни инициативи и срещи с министри на отбраната – Аню Ангелов, Ангел Найденов, Николай Ненчев и др.

„Ще ме поканиш ли, като те произведат генерал?“, попитал с усмивка Джеймс Уорлик, когато се видял с Митева на ноемврийското тържество на сдружението във Военния клуб. Въпросът му всъщност бил дали се готви за по-нататъшно развитие. „Да, разбира се, още повече че аз по дух съм състезател“, му отвърнала Невяна.

Тя става председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността от 2013 до 2017 г. Когато е избрана на този отговорен пост, Невяна Митева скромно заявява: „Този избор е резултат от последователната работа на България и Министерството на отбраната по прилагането на модерни политики и практики за въвеждането и участието на жените във въоръжените сили. България е с един доста добър процент по отношение на участието на жените във въоръжените сили. Ние имаме позитивни практики, с които можем да се гордеем, но все още изоставаме в участието на жените в процесите на вземането на решения. Това ще е основната насока на работата ми като председател на Сдружението на жените военнослужещи“.

През 2013 г. работи в канцеларията на Генералния щаб на Българската армия.

За работата в армията като жена казва: ”При военните пък научих, че всички заедно можем да работим за по-добра среда. Смятам, че това е социалната роля на жените в едно общество. Аз вярвам, че българката е борбена, че е амбициозна и че има енергията да доказва своя професинализъм във всяка сфера. Вярвам в това и се опитвам да запаля повече момичета. Когато гориш в работата си, рано или късно те оценяват. Вярвам, че жените можем да палим олимпийски огън във всяко едно сърце. Всяка от нас се сблъсква с трудности, важно е винаги да усеща, че има рамо до себе си, чието й да е то. Въпроса е да се сее добро и да възпитаваме децата си в толерантност. Те трябва да са широкомислещи европейци, амбициозни при това, но с български дух и енергия. Всеки човек се чувства добре, когато прави добро. Един от слоганите на жените военнослужещи е точно такъв: “За да вярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш”, едва тогава усещаш удовлетворението от него.”

През септември 2020 г. Цвета Караянчева е домакин на дискусията „20 години – жените, мирът и сигурността“ в парламента. Тази среща заслужава да се припомни с участието на полк. Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военнослужещи. Тя обсъжда проблемите с дискриминацията от страна на висши военни спрямо жени, кандидатстващи за по-високи длъжности, и говори за това, че МО губи няколко дела пред Комисията за защита от дискриминация.

На следващия ден сдружението й публикува критична декларация срещу депутата от БСП ген. Кольо Милев заради негово интервю в „Дума“, в което той твърди, че увеличаването на броя на жени в армията води до „негативен ефект“ и „трябва да бъде ограничено по някакъв начин“.

Близостта й до плуването и спорта не е прекъсвана с годините. Като дипломиран треньор по плуване през 2010 г. тя заявява: „„Не само условията са най-важни, а организацията на целя процес на подготовка. Не случайно моето поколение, което все още стои като златното поколение в българското плуване е свързано с постигане на едни резултати, които са от преди повече от 20 години. Шегуваме се, че са брадясали рекорди. Именно организацията на целия тренировъчен процес, организацията на административната дейност, всичко беше на съвсем друго ниво. И тази организация съществува все още в другите страни, а ние изостанахме, защото липсва такава. Ако има, тя не е на това професионално ниво, което изисква спортът, за да израства. Това е според мен основният проблем”.

Невяна Митева е отявлен защитник на правата на жените армията и борец за равнопоставеност. През 2014 г. тя смело отстоява своята позиция, критикувайки безпощадно лидера на КТ „ПОдкрепа“ Константин Тренчев, който нанася груба обида към към Българската армия, наричайки военнослужещите „торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават“.

„Лично за мен е недопустим фактът, че българският военнослужещ да е високо оценен от своите международни партньори, а обиждан и оплют в собствената си страна“, пише в отворено писмо до д-р Константин Тренчев председателят на Сдружението на жените военнослужещи подп. Невяна Митева.

„Категорично не бих се съгласила с Вас относно Вашата позиция, че „Това не е никаква армия, това са едни торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават и на брой вече не са достатъчно, така че от тази гледна точка, нещата са обречени“, защото искам да Ви уверя, че достойни български офицери, сержанти, войници и матроси, граждански лица и доброволци от системата на сигурността и отбраната е ИМАЛО И ВИНАГИ ЩЕ ИМА! Независимо какви политици и управници са ръководили България“, заявява Невяна Митева.

Плуването е нейната страст: “Водата е онзи течен кристал, в който очаквам да се потопя след като приключа с професионалната си кариера. Тя ми дава енергия и ме пречиства отвътре. Мечтая да тренирам деца. Следя всички състезания и нашите най-добри плувци. Спорта ме изгради като човек и личност и ме научи как да осъществявам мечтите си. Имах късмета да съм добра в плуването и после да стана най-добра в България в стила бътерфлай.”Невяна все още е най-добрата в най-трудния, но най-красив стил в плуването. Тя чака с нетърпение да види талантливо българско момиче, което ще я надмине. А дали победата е най-важна или пътят, който извървяваме към нея? „Победата разбира се”, отсича тя! Казва обаче, че от дистанцията на годините много по-труден й се струва пътят: “Докато вървиш към победата, се вижда дали си психически устойчив, дали си достатъчно упорит, дали можеш да се справяш ежедневно с непостижими физически усилия, защото аз съм плакала и страдала, тренирала съм по пет пъти на ден. Неслучайно спортистите така треперим и милеем за Олимпиадата. Несравнимо е да си равен със спортисти от целия свят и особено в плуването, защото там и при леката атлетика се раздават най-много медали.”

Още за семейството на Невяна Митева:

Съпругът й е ген.-майор Явор Матеев – 53-годишен военен парашутист, който от 2015 до 2019 г. е командир на 68-а бригада „Специални сили“. През 2019 г. той става командир на Съвместното командване на специалните операции. През 2018 г. Председателят на НС му връчва почетния знак на българския парламент по повод 75 г. от създаването на силите за специални операции.

Двамата имат три деца, които са голямата гордост на семейството.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ