„Хората на Радев умират от страх! Пуснаха два фейка – че Герджиков е на Бойко и, че няма семейство“

7 Dni Bulgaria04.10.2021
payimage-504823

С издигането на кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов срещу Румен Радев се очаква много интересна и доста сериозна битка за президентския пост. Картината ще се допълни и от другите кандидати като лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, на “Атака” – Волен Сидеров, Валери Симеонов от НФСБ.

Логиката на партиите е, че те трябва да излъчат кандидати за президентската битка и че техният кандидат ще “повлече” електората им. И обратно – ако не излъчат кандидати, тъй като изборите са 2 в 1, те ще имат загуби от вота за парламент, понеже хората обичат да гласуват и за кандидата на партията, и за депутати от партията.

В този смисъл резултатът от вота през ноември е доста предвидим – на базата на партийните ядра, които видяхме на изборите през юли. Предишните избори бяха много скоро и за няколко месеца не може да очакваме драматични промени в нагласите на т.нар. твърд електорат. Тези твърди ядра ще повторят вота си. Ето защо почти е ясно, че тези, които са гласували за ГЕРБ, пак ще гласуват за кандидата на ГЕРБ. Тези, които са пуснали глас за “Атака”, ще гласуват за Волен Сидеров. Макар че очаквам и някакви движения заради другите кандидати на т.нар. патриотични партии. “Демократична България” ще си вземат гласовете на Лозан Панов.

Но истинската битка за президентския пост ще е на втория тур. Ето защо: отсега е ясно, че на първия тур Румен Радев няма да спечели, няма никакъв шанс. Всяка от партиите издигна кандидат и ще се мобилизира около него. Очаквам една доста сплотена позиция на симпатизантите на ГЕРБ около проф. Анастас Герджиков.

На първия тур Румен Радев би събрал от БСП 14%, от “Има такъв народ” – 24%, плюс 5% на ИБГНИ. (Доколкото новата формация на Кирил Петков и Асен Василев основно ще черпи избиратели от ИТН и ИБГНИ, ще има разместване на пластовете, но не и на цялостната картина). Общо за Радев може да очакваме някъде около 43% на базата на тези данни. Тъй като дистанцията до 51% е много голяма – около 7,5-8%, не очаквам Радев да успее да събере тези проценти от колебаещите се гласоподаватели, защото освен това се явиха и много други по-малки кандидати, които също ще вземат гласове.

За първия тур Анастас Герджиков може да разчита на вота на ГЕРБ от изборите на 11 юли – около 24%. Така той автоматично се явява на втора позиция. Лозан Панов ще разчита на 13-те процента на ДБ, но тук зависи много от кампанията дали част от гласовете на т.нар. градска десница няма да се ориентират и към проф. Герджиков. Защото той е много силно в профила на тези избиратели. Може да приемем, че в най-добрия случай Лозан Панов ще спечели около 13-14%, което е далеч от втората позиция на Герджиков.

Доста логично е на втория тур да отидат Румен Радев и Анастас Герджиков. И ето какво ни показват сметките за втория тур: очаквам към Радев да отидат гласовете от “Възраждане”, които са гласували за кандидата им Костадин Костадинов, както и гласовете за партии като “Българско лято” например.

Вотът за Радев има шанс да стигне близо до 50%. Обаче за Герджиков положението също е доста интересно, защото той може да очаква прилив на гласове от ДПС със сигурност, но може да очаква много силен прилив и от ДБ, независимо от това за какво ще ги призове лидерът им Христо Иванов. Те много трудно могат да извадят нещо срещу личността на проф. Герджиков и да кажат: “Дайте да гласуваме за Радев”. А ако го кажат, едва ли градската десница ще го направи.

Което означава битка “на кръв” втори тур, ще бъде много оспорвано.<

То се видя как веднага започнаха фалшивите обвинения срещу проф. Герджиков. Да прощава Татяна Дончева, но да каже, че е взела информация от интернет, е несериозно, а тези хора искат да ни управляват. И разбира се, че е нарочно – това си беше активно мероприятие. Както и това, че бил ерген, а професорът има съпруга и син. Това е активно мероприятие на техните тролове. Което пък простичко означава, че хората около Румен Радев умират от страх.

Те осъзнават, че Герджиков е сериозна конкуренция и затова отсега спрягат такива активни мероприятия. Но отсега е ясно, че битката ще е между Радев и Герджиков, а другите кандидати са, за да изтеглят партийните листи. Ето така виждам ефектите от ситуцията да сме в избори 2 в 1 – всяка партия да си издигне кандидат. Това обаче вече поставя втория тур на съвсем друга основа. Накрая победителят може да зависи от фотофиниш.

Ще добавя и още нещо – от една страна, екипът на Радев не трябва да пренапряга нещата, защото в един момент това издава нервност и липса на самочувствие. От друга страна, много се надявам с влизането на проф. Герджиков в битката дебатът да стане по-изискан, по-възпитан, по-цивилизован. Сега е много обиден този стил на общуване, който категорично не приемам – такива невъзпитани отношения между хора, които претендират, че ще ни управляват, това е срам за всички нас, показва потресаваща липса на зрялост в цялото ни общество. Присъствието на Лозан Панов също е коректив, надявам се.

МИРА РАДЕВА, за 24 часа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ