Съпругата на Герджиков – нищо общо с Деса на Радев! Студентите знаят защо

22

Учен, професор, филолог, преподавател и пълна противоположност на Десислава Радева. Така колеги на Виолета Герджикова описват пред репортер на вестник „Галерия“ съпругата на проф. Анастас Герджиков.

С издигането на кандидатурата му за президент от инициативния комитет в политическите среди веднага се завъртя интригата за първата дама, която ще стои до него, ако спечели вота.

Откакто стана ясно, че Герджиков ще е основният конкурент на Румен Радев, той и съпругата му не са се появявали и не са засичани на публични събития. В същото време преподавателите и студентите от Софийския университет често ги срещат заедно в ректората, и то от много години насам.


Виолета Герджикова преподава класическа филология, старогръцка и римска култура

Всъщност ректорът Анастас Герджиков и съпругата му Виолета са колеги в университета. „Като профил е по-близо до Зорка Първанова, която е научен работник в БАН, отколкото до последните две първи дами Десислава Радева и Юлиана Плевнелиева“, разказват източниците ни в Алма-матер.

Радева е била в шоубизнеса като секретарка на Слави Трифонов, а след това в държавната администрация като пресаташе на ВВС, където се запознава с бъдещия си съпруг и бъдещ президент. Първата жена на Плевнелиев, от която той има двама сина, пък е дългогодишен служител в медийната група на бизнесмена Иво Прокопиев, на когото е вярна и след развода си с бившия държавен глава.

За разлика от бурния живот на настоящата първа дама и предшественичката й, която така и не стъпи във вила „Калина“, Виолета Герджикова не може да се похвали с медийно внимание, присъствие във Фейсбук и пищни партита. Но не й липсва такова от студентите, които я смятат за един от най-добрите си преподаватели.

Виолета Герджикова е завършила класическата гимназия в София в началото на 80-те. След това влиза в Софийския университет, където учи филология и остава там и до днес, развивайки научна кариера. Там се среща и с мъжа си. Сега преподава класическа филология, старогръцка и римска култура, чете лекции за ролята на Античността в съвременното кино.

Откакто съпругът й е кандидат за президент, проф. Герджикова не е коментирала пред колегите си политическата кариера на половинката си. Никога не е парадирала и с това, че мъжът й е ректор на Софийския университет. Била безпартийна и никога не показвала политически пристрастия, разказват нейни колеги, които я определят като умерена и приятна жена, водеща живот, отдаден на науката и далеч от светската суматоха.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ