Омбудсманът подкрепи Босия: „Той е в тежко състояние! Премиерът трябва…“

1920x1080

Омбудсманът Мая Манолова ще отправи препоръка до министър-председателя Бойко Борисов за предприемане на спешни мерки и създаване на междуведомствена комисия, която да направи независима проверка в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България

Манолова ще сезира и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това стана ясно по време на заседание на временната комисия в Народното събрание, която разглежда сигналите на Николай Колев-Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки.

На него присъстваха заместник-омбудсманът доц. Диана Ковачева, директорът на Дирекция „Национален превантивен механизъм“ към институцията на омбудсмана Димитър Бонгалов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, както и протестиращият Николай Колев-Босия и негови поддръжници. Манолова се ангажира с неговия казус, след като той се обърна с жалба до институцията.

„Ще настоявам в комисията, която ще направи проверка в автомобилната администрация, да бъдат включени и част от протестиращите, както и докато тя тече, лицата, които са в различни процесуални качества – обвиняеми или подсъдими, да бъдат отстранени от работа“, подчерта омбудсманът.

По думите й от започнатите различни наказателни производства има 20 подсъдими лица и десетки обвиняеми, но нито един осъден до момента, което е „абсолютно необяснимо за българските граждани“.
Манолова изнесе данни, според които от 13 юни – денят, в който Николай Колев обяви гладен протест до днес – 13 август, по пътищата са загинали 122 души.

„Причините за произшествията на пътя с фатален край са различни. Това, което очакват гражданите, е отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Според мен това е и същността на исканията на г-н Колев – отговорност и почтена работа от страна на институциите. Гражданите очакват производството на фалшиви шофьорски книжки и производството на негодни шофьори да бъде преустановено“, заяви общественият защитник.

Омбудсманът обяви, че трябва да се вземат мерки в спешен порядък, тъй като Николай Колев – Босия е в тежко състояние, а темпото, с което работи временната комисия, е притеснително.

снимка: Бтв


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ