Ето ги трите деца на Невяна Митева! Майката-героиня до Герджиков, в която България се влюби

payimage-504818
Една силна и волева жена застава до кандидата за президент проф. Анастас Герджиков. Полковник Невяна Митева се впуска в надпреварата за „Дондуков“ 2 като кандидат за вицепрезидент. Тя изминава всяко стъпало на кариерната стълбица с достойнство, а професионалните ѝ победи не се дължат на партийна подкрепа или лобиране.

Коя е Невяна Митева?

Родена е през 1970 г. в Добрич, завършва Националната спортна академия. Тя е сред големите имена в родното плуване. Републиканските рекорди на състезателката на ЦСКА стоят непокътнати и до днес. Тя притежава най-добрите времена на 200 м бътерфлай. Рекордът ѝ на 50-метров басейн е 2:13,69 мин, поставен на 15 юли 1988 г. в София. На същата дистанция, но в 25-метров басейн нейното върхово постижение е 2:12,94 мин от 18 март същата година в Благоевград. Заедно с Мария Кочева, Антоанета Струменлиева-Бонева и Наталия Христова държат и рекорда на 4 по 100 м съчетано плуване в късия басейн с 4:13,79 мин. Той е от 10 декември 1989 г. и е поставен в Сабадел, Испания. На 18 г. Митева участва в Олимпиадата в Сеул в щафетата 4 х 100 м бътерфлай заедно с Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова. Отборът стига до 6-о място в окончателното олимпийско класиране. Митева плува и на финала на 100 м бътерфлай, но остава дванадесета в света.

Невяна неслучайно попада във военната професия. В началото я произвеждат в офицер заради спортните ѝ заслуги и участието ѝ в олимпийските игри. По-късно е изправена пред избора да продължи със спорта или да се гмурне във военната професия. Избира второто. И въобще не съжалява за това. Тази служба тя сравнява със спорта и е убедена, че погледът на един спортист е от огромно значение в нея. Защото без дисциплина, упоритост и ежедневно доказване няма как да оцелееш.
През 1989 г. постъпва в армията. Според биографичната ѝ справка от форум на „Жените в бизнеса“ между 1998 и 2000 тя е заместник-командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката. След това служи като PR специалист и специалист „Човешки ресурси“ във ВВС. През 2005 г. става първата жена, завършила специалност „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Военновъздушните сили“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. Между 2007 и 2009 г. е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб. Според биографията ѝ през 2009 г. е назначена за главен експерт „Двустранно сътрудничество и регионални инициативи“ в дирекция „Отбранителна политика“ на Министерството на отбраната.

Полк. Митева е бивш председател на Сдружението на жените военнослужещи и настоящ зам.-шеф на организацията. Била е координатор по равнопоставеността и председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността – 2015-2017.

Съпругът на Невяна е ген.-майор Явор Матеев – 53-годишен военен парашутист, който от 2015 до 2019 г. е командир на 68-а бригада „Специални сили“. През 2019 г. той става командир на Съвместното командване на специалните операции.

Двамата имат три деца, които са голямата гордост на семейството.

Митева решила да се включи в изборите, „защото вярвам, че е дошло време за обединение“.

Още преди да участва в Олимпийските игри, Невяна Митева е получила титлата „Заслужил майстор на спорта“.


Невяна Митева с цялото си семейство



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ